Dziś czas na coś dobrego.
Oto roladki cynamonowe:
Składniki:
ciasto francuskie
cukier trzcinowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
cynamon
jajko
Czynności:
1. Na stolnicy kładziemy ciasto francuskie i równomiernie posypujemy je: cukrem trzcinowym, cynamonem, kandyzowaną skórką pomarańczową.
2. Następnie, gdy całe ciasto francuskie jest ładnie wypełnione powyższymi składnikami, zaczynamy zwijanie ciasta do środka. Ja zawsze zwijam tę część bardziej dłuższą, czyli prostokątną, żeby było więcej ciastek.
3. Gdy mamy ładnie zwinięty rulonik, kroimy go na kawałki ok. 3 cm.
4. Tak pokrojone kawałki kładziemy na blaszce do pieczenia, smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 C, tak, aby ciasto zaczęło się rumienić.
5. Po upieczeniu wyjmujemy nasze pachnące cynamonem cuda i chwilę je podziwiamy.
6. Cieknie nam ślinka coraz bardziej.
7. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon w cynamonie
PS. Wczorajszy brak posta spowodowany był wielkimi porządkami.
Zbliża mi się bowiem bardzo intensywny czas, gdzie cały dzień praktycznie spędzę na planie, zatem musiałam ogarnąć mieszkanie, abyśmy się nie zakurzyli na amen.
Jak ładnie wyglądają :) Też bym takie zjadła.
OdpowiedzUsuńMmmm...delicious. I try this for sure. Thanks for sharing
OdpowiedzUsuńlubię ciasto francuskie w słodkiej wersji ;)
OdpowiedzUsuńJa robię bardzo podobne, ale z jabłkiem. Polecam!
OdpowiedzUsuńPoproszę kilka, właśnie piję poranną niedzielną kawkę ;))
OdpowiedzUsuńGdy by mi się tak chciało pichcić :D
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię. Proste i pyszne!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńZjadłabym 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lili
Prosty,a bardzo pomysłowy przepis! Pychotka! Pozdrawiam w niedzielne słoneczne przedpołudnie.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńProsta i fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńFajne roladki :). Ja akurat bardzo lubię roladki, rożki itp. z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie! Z jego pomocą można zrobić naprawdę pyszne przekąski :)
OdpowiedzUsuńlubię ale ciasto francuskie najczęściej używam na wytrawnie
OdpowiedzUsuńThese sound delicious!
OdpowiedzUsuńI cook this sometimes but in a salty version with ham and cheese.
OdpowiedzUsuńTeż czasami je robię, bo bardzo lubię. 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym te roladki cynamonowe tym bardziej, że daawno nie miałam w ustach cynamonowego smaku, a uwielbiam:) Swoją drogą, powodzenia podczas tego intensywnego czasu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWow, it looks delicious!
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką cynamonu, ale może wyprobuje jak wpadna goście.
OdpowiedzUsuńChętnie teraz takie bym zjadła :))
OdpowiedzUsuńPyszności ;) aż przez Ciebie sięgnęłam po ciastka hehe . Zbyt leniwa jestem by dziś coś piec :p
OdpowiedzUsuńQuem bom aspeto! Podia vir aqui parar para o lanche :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne , ale bez skórki pomarańczowej. Szybkie i smaczne , nawet jak gość jest w domu można szybko je zrobić. Dziękuję za częste odwiedziny u mnie . Zbieram się powoli do napisania posta. Miłego wieczoru.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przygody z ciastem francuskim, ale akurat od cynamonu stronię. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam podobne :)
OdpowiedzUsuńTego typu roladki robię w formie wytrawnej z wędliną, serem i warzywami. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że wyglądają dobrze. Może wypróbuję, kto wie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Fajnie wyglądają chętnie takie zrobię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDawno nic nie robiłam z ciasta francuskiego. Ja najbardziej uwielbiam mini rogaliki z czekoladą.
OdpowiedzUsuńLubie takie dobrocie :D Chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńUy gracias por la receta. Buena semana
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mam zamiar zrobić sobie takie roladki cynamonowe, ale zawsze jakoś schodzi i ich nie robię.
OdpowiedzUsuńZwykle jadam takie roladki na słono, ale w tej wersji też mogą być niezłe :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie słodkie przekąski!
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń