Dziś czas na pyszną i rozgrzewającą zupę.
Będzie to zupa wiejska, czyli zupa z kiełbasą, ziemniakami i cebulą.
Oto jak wyszła:
Składniki:
2 pętka kiełbasy swojskiej lub wiejskiej
bulion (2 kostki rosołowe gotowane na ok. 1,5-2 litry wody)
2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku
pół kg ziemniaków ugotowanych wcześniej i pokrojonych na kostkę
1 duża cebula
masło
olej
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
Czynności:
1. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy olej oraz smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Smażymy do momentu zeszklenia się obu warzyw (jeśli lubicie, możecie w trakcie smażenia dodać ok. 2 łyżki cukru, który sprawi, że cebulka się skarmelizuje).
2. Teraz czas na mięso! Naszą kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się całość zrumieni i będzie soczyście brązowa.
3. Do garnka wlewamy ok. 1,5-2 litry wrzącej wody, do których wrzucamy dwie kostki rosołowe i je rozpuszczamy.
4. Gdy bulion się nam rozpuści, dodajemy do garnka usmażoną cebulkę z czosnkiem, kiełbaskę i ziemniaki ugotowane wcześniej, pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy według uznania i chwilkę jeszcze na ogniu gotujemy.
5. Podajemy gorące z grzankami chleba.
6. Gapimy się z ukontentowaniem.
7. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon
Nie przepadam za tą zupą szczerze mówiąc 😉
OdpowiedzUsuńOj, znowu byłabym głodna xD
OdpowiedzUsuńja w ogóle nie jestem zupowa, chyba,że rosół domowy, albo zupy wiosenno-letnie z masą warzyw ;)
OdpowiedzUsuńGood recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńDla mnie bez kiełbasy. 😊
OdpowiedzUsuńChyba jednak wole tradycyjny rosół 😉
OdpowiedzUsuńZupa u mnie musi być codziennie. Takiej jeszcze nie robiłam, więc przepis do wypróbowania :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńThe best option for cold days!
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie zupy.
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy :D
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym! musi świetnie rozgrzewać, a przy takim zimnie jakie panuje ostatnio taka zupa byłaby wskazana. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
Wygląda pysznie i składniki zachęcają go jej zrobienia. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńrobię podobną zupkę ale dodaję jeszcze kilka składników
OdpowiedzUsuńNie przepadam za zupami.
OdpowiedzUsuńFajna ta zupka - prosta, szybka w przygotowaniu i na pewno smaczna :) Zrobię podobną w tym tygodniu ;) Dzięki za inspirację, takie proste przepisy są zawsze w cenie :D
OdpowiedzUsuńProste zupy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńO ile bulion byłby ugotowany, a nie trucizna z kostki to zjadłabym w mroźny dzień!
OdpowiedzUsuńsmacznego :P
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna :) Lubię zupy i to bardzo. Z racji tego, że mój mąż tak średnio przepada za nimi, to gotuję przeważnie dla siebie i zabieram do pracy.
OdpowiedzUsuńW pierwszym momencie myślałam że to zupa cebulowa.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam wcześniej o tej zupie- smacznego!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Na pewno bardzo sycąca.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńRaczej nie dla mnie,ale życzę smacznego ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lili
uwielbiam te zupe! kiedys goscila u mnie bardzo czesto. dzieki za przypomnienie :) pewnie niedlugo zagosciu i u mnie na stole ;)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie ))
OdpowiedzUsuńOh! Delicious!
OdpowiedzUsuńXoxo ♡
o mniam:) smacznego :)
OdpowiedzUsuńGracias por la receta
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńsounds delicious
OdpowiedzUsuń