GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!



Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się rano, między 7-9!
Aby nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB i Instagramie i Tik Toku.

Uprzejmie proszę o klikanie w reklamy! Was to nic nie kosztuje, a ja zbieram na lepszy aparat :)

Moja grupa na FB o wygranej walce z anoreksją: Klik! oraz grupa dla osób zmagających się z ŁZS: Klik

Ceneo.pl

Bielenda

zdrowie

niedziela, 27 stycznia 2019

2049. Gotujemy w weekend, cz. 88 zupa meksykańska z klopsikami

Witajcie!

Dziś czas na coś pysznego i sycącego.


Będzie to zupa meksykańska z klopsikami.

Oto jak wyszła:





Składniki:

250 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki

puszka fasoli czerwonej
pół suchej bułki
puszka fasoli białej
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
koncentrat pomidorowy (ja dałam cały słoiczek)
1,5 litra bulionu z 3 kostek rosołowych
olej

masło
jajko
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka, czosnek suszony, suszona cebula

Czynności:

1. Najpierw w 1,5 litra wody rozrabiamy nasz bulion, wrzucając do gotowanej wody 3 kostki rosołowe. Wszystko dobrze mieszamy, aby się kostki rozpuściły i nie było grudek
.
2. Następnie do naszego bulionu wrzucamy obie puszki odcedzonej fasoli i kukurydzy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, według uznania.
3. Czas na klopsiki! Mięso mielone rozrabiamy z jajkiem, bułką tartą, suchą bułką, startymi na tarce 1 cebulą i 1 ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Gdy masa będzie odpowiednia wymieszana, zaczynamy formować małe kuleczki, na kształt mini-pulpecików. 

4. Nasze mini-pulpeciki smażymy na gorącej patelni z olejem z obu stron, aż będą rumiane.
5. Gdy kulki z mięsa się nam usmażą, przekładamy je do garnka z bulionem i warzywami z puszki. 
6. Na patelni smażymy na oleju i maśle drugą cebulkę z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku, do momentu, aż warzywa się zeszklą.
7. Usmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i mięsem.
8. Całość przyprawiamy tak jak lubimy i gotujemy chwilkę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się przegryzły.
9. Podajemy z grzankami z chleba
10. Konsumujemy! 

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

33 komentarze:

  1. lubię taką zupę :) ale ja robię bulion na tartych warzywach-marchew,pietruszka i seler, cebula, jest zdrowiej nieco ;) a i klopsów nie robię, mięso smażę i dodaję jak na spaghetti ;) ale zimą to pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną zupkę, jednak zamiast koncentratu pomidorowego daję pomidory z puszki, a w sezonie świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tę zupę, ale w wersji bezmięsnej. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. İnteresting review 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś często ją robiłam, ale z pomidorami i bez mięsa ;) Super, że mi o niej przypomnaiłaś muszę ją jutro ugotować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nie mój smak, ale wygląda zachęcająco 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Można poczuć się jak w meksyku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota. Mój mąż uwielbia takie zupki.

    OdpowiedzUsuń
  9. przypomina mi chili con carne, robię coś takiego ale bez klopsików a z normalnym mięsem mielonym wychodzi gęsty sos- pożywna zupa

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupę meksykańską ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam kiedyś taką prawdziwą wersję i była dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada bardzo smacznie ☺
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  13. Tym razem nie dla mnie. Ani klopsiki, ani kukurydza. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ta zupa co jakiś czas gości na moim stole :D uwielbiam dania, które są jednocześnie pyszne i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie konkretne zupy , szczególnie zimą. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie! Idealne danie na mroźny zimowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Proste i zapewne sycące danie :) Idealne na rozgrzanie po zimowym spacerze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystko pyszne.. tylko te kostki rosołowe (tak wiem, powtarzam się).. To trucizna jest na miłość boską!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie i tak na pewno smakuje, oj zjadłabym :P

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Walmart

hx caps

www.uusoccer.ru