Dziś czas na coś dobrego.
Oto czekoladowe kulki z kaszy jaglanej a'la Raffaello.
Tak wyglądają:
W środku:
Składniki:
torebka kaszy jaglanej
szklanka mleka
cukier waniliowy
wiórki kokosowe
kilka orzechów laskowych
pół tabliczki czekolady przetarte na tarce
Czynności:
1. Do garnka wlewamy szklankę mleka i wsypujemy zawartość jednej torebki z kaszą jaglaną. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
2. Gdy kasza się ugotuje, wrzucamy wiórki czekoladowe i całość ponownie mieszamy na wolnym ogniu. Wszystko musi się ze sobą połączyć a czekolada rozpuścić, więc jeśli masa jest za gęsta, dolewamy nieco mleka.
3. Po ugotowaniu i wymieszaniu całości przekładamy naszą masę na talerz,
czekamy chwilę aż ostygnie i zaczynamy formować kulki. Jak ja to robię?
Ano najpierw biorę orzech i wokół nieco obtaczam papkę z kaszy, tworząc kulkę.
Takową maczam potem w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz.
4. Całość smakuje najlepiej nieco schłodzona zatem wkładamy kule do lodówki na godzinę lub dwie.5. Wyjmujemy i gapimy się z zadowoleniem.
6. Jemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia
Uważaj, bo nie sprecyzowałaś co z tą kaszą i pewnie niektórzy ugotują ją wraz z torebką i do tego wsypią dodatki xD ludzie są różni :D
OdpowiedzUsuńhahahaha racja:D sprecyzowałam, że kaszę należy wsypać:D
UsuńO Boże, kocham Rafaello, muszę to zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno wypróbuję przepis. 😊
OdpowiedzUsuńTo bardziej jak Ferrero Rocher ;) Ja robię czasami z kaszy kukurydzianej, bo szybciej się gotuje-taka instant 5 minut i mam ugotowaną :) Ale to zdrowa i fajna słodkość:)
OdpowiedzUsuńI jak tu trzeba dietę jak takie pyszności pokazują .
OdpowiedzUsuńSorry trzymać nie trzeba
OdpowiedzUsuńA, słyszałam o takich. Koleżanka miała właśnie ostatnio spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Raffaello, ale ja wolę wersję z białą czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne są te kuleczki, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńPychota z samego rana.
OdpowiedzUsuńLook delicious 😊
OdpowiedzUsuńA w takiej formie jeszcze nie jadłam... muszę spróbować:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
You know I love chocolate...so yummy!
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ale zawsze kaszę musimy przelać gorącą wodą bo jesteśmy wrażliwe na jej goryczkę :P
OdpowiedzUsuńO matulu mniam :)
OdpowiedzUsuńMnie również bardzo ciekawi ten smak, tylko że raczej nie spróbuję -nie przepadam za kaszą jaglaną☺
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli 😘
Pozdrawiam
Lili
I should try for sure :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńZdrowa przekąska ;p
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję . Zabieram przepis i dziękuję. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńRaffaello nic nie zastąpi, uwielbiam te kuleczki :P
OdpowiedzUsuńHave a good day! ♡
OdpowiedzUsuńKiedys lubiłam,teraz znam mnóstwo innych pysznosci..
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą na pewno zdrowsze. Na razie nie spróbuję, bo mam kalendarz adwentowy z Rafaello. Codziennie zjadam jedno. :)
OdpowiedzUsuńWYgladaja bosko :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ale z białą czekoladą :) Pyszne i zdrowsze od prawdziwego rafaello
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego przepisu, może kiedyś sama wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńThis is delicious and easy to cook.
OdpowiedzUsuńGracias por la receta
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie ale do świąt mam ban na słodkości:D
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie :0 bede probowac
OdpowiedzUsuńnono, wszamałabym od razu :P
OdpowiedzUsuń