.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 października 2016

1223. Gotujemy w weekend, cz. 50 szpinachotto

Witajcie!

Dziś będzie słono i wytrawnie.

Zapodam Wam moją wariację smakową na temat risotta.

Moje, składające się głównie ze szpinaku i warzyw, zostało ochrzczone jako szpinachotto.

Oto jak wyszło:




Składniki:

1 torebka ryżu białego
ok. 7 kostek mrożonego szpinaku
bulion (1 kostka rosołowa gotowana na ok. 1 litr wody) ok. 1 -2 szklanki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku
1 duża cebula
2 łyżki masła

Dekoracja:

koperek
ogórek kiszony
starty ser żółty

Czynności:

1. Ryż gotujemy na miękko ok. 20 minut w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, wyjmujemy go z torebki i przekładamy do innego garnka, gdzie wlewamy nasz wcześniej zrobiony bulion.
2. Warzywa myjemy, kroimy według uznania (tu ciekawostka: im drobniejsze warzywa będą, tym szybciej się podsmażą) po czym wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy mrożony szpinak (mała rada: mrożone brykiety szpinaku polecam wyjąć z zamrażalnika minimum 2 godzin przed przyrządzaniem dania, aby nieco "odtajały"). Całość doprawiamy jak tam nam się widzi solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut na maśle, aż będą miękkie, czyt. cebula się zeszkli.
3. Gdy warzywa się nam ładnie upichcą, całość patelni, razem z pozostałym sosem maślanym, przelewamy do garnka z bulionem i ryżem. Tak połączone składniki gotujemy chwilkę, aby bulion nam nieco odparował.
4. Gdy uznamy, że konsystencja dania jest odpowiednia, przekładamy stosowną porcję na talerz.
5. Zdobimy ogórkiem kiszonym dla zaostrzenia apetytu i posypujemy całość koperkiem lub startym serem źółtym.
6. Gapimy się z ukontentowaniem
7. Żremy! 

Wypróbujecie?

Kathy i Leon



84 komentarze:

  1. U nas wczoraj szpinak ukrył się w sałatce :) Do tego była babka ziemniaczana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak kocham,zdjęłabym ogórek,jakoś z serem mi nie smakuje zbytnio,ale dziwak ze mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mi właśnie do szpinaku ser pasuje wybitnie:D a ogórek kiszony przyprawia o ślinotok podczas jedzenia:)

      Usuń
  3. W takim smakowym zestawieniu szpinak można jeść z przyjemnością. A swoją drogą jeszcze nigdy nie podawałam szpinaku z ryżem. Muszę spróbować koniecznie. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprobuj koniecznie i daj znac jak Ci smakuje;)

      Usuń
  4. Interesujące, z ogórkiem kiszonym jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogorasy wkladam gdzie sie da xd uwielbiam

      Usuń
  5. Ponieważ nie cierpię szpinaku, raczej się nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to Twoje gotowanie! :) Jadłam już risotto, kaszotto, ale spinachotta jeszcze nie. Wyglądam bardzo smakowicie! :))

    Buźka! ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj nie dla mnie, nie lubię szpinaku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię szpinaku. Ale pokaże przepis chłopakowi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks delicious!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  11. That Look so Great 😊
    www.beautygossip.at

    OdpowiedzUsuń
  12. Great post dear! :)
    New post on my blog:http://vesnamar.blogspot.rs/2016/10/first-birthday.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, nigdy jeszcze podobnej kombinacji nie jadłam a szpinak bardzo lubie :) miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe danie. Nie jadłam nigdy takiego. Ja wolę brązowy ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaa kocham szpinak, danie wygląda zachęcająco i smacznie, zaraz do Ciebie wpadam to sobie podjem, czekaj na mnie!
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda świetnie :) Uwielbiam szpinak i ryż więc na pewno by mi smakowało :P

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  17. Ryż zamieniłabym na kaszę i wtedy byłoby dla mnie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubie szpinak.u mnie dzis w postaci surówki z pomidorami i jogurtem naturalnym;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja używam brązowego ryżu,ma więcej właściwości zdrowotnych

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja kiedyś robiłem risotto z warzyw na patelnię(mrożona mieszanka warzyw). Ja bardziej lubię naleśniki ze szpinakiem, czy też pierogi ze szpinakiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za koperkiem, ale widzę, że Ty jesteś jego fanką.

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam risotto ostatnio pierwszy raz z dynią i kurczakiem, ale w moim przepisie nie gotuje się ryżu. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubie szpinak, wiec moze mi posmakować :D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię szpinak! Ja robię omlet na ostro ze szpinakiem.:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja chyba wole bialy ryz i jakies ostre koreanskie przystawki :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy takiego dania nie widziałam, ale jak ryż to zawsze na tak :D

    OdpowiedzUsuń
  27. chętnie bym to spróbowała ;)


    http://zyciepiszehistoriee.blogspot.com

    Pozdrawiam Zuzia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. this sounds delicious ^_^
    have a nice sunday. =)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda ciekawie a jak smakuje to się okaże, bo szpinak trzeba umieć dobrze przyprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Za bardzo nie lubię szpinaku, ale posiłek prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Yummy, this looks delicious!

    Have a nice day!

    Anna <3

    OdpowiedzUsuń
  32. I like it so much. it's looking really good.

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  33. oglądanie takich rzeczy przed obiadem źle na mnie działa, bom głodna. ;p a taką wariacje chętnie bym wciągnęła. ;)
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Muszę spróbować, nigdy nie łączyłam szpinaku z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Such yummy treats, dear! Yummy! xoxo

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda bardzo smacznie, więc dlaczego ni spróbować. Poza tym to chyba szybkie danie!

    OdpowiedzUsuń
  37. Mmmmm pychota :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/w-trosce-o-higiene-intymna-botaniczny.html

    OdpowiedzUsuń
  38. nigdy nie probowalam polaczyc szpinaku z ryzem
    moze byc dobre

    OdpowiedzUsuń
  39. U mnie dziś kurczak z zapiekaną mozarellą i puree z brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Nie przepadam za szpinakiem, mój Ukochany również nie ;p ale nazwa mi się podoba, Kathy! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. To chyba nie są moje smaki - szpinak lubię, ale za takimi ogórkami nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  42. ostatnio uwielbiam szpinak, więc chętnie ukradnę przepis :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Szpinak toleruję tylko w pierogach :p

    OdpowiedzUsuń
  44. Myślę, że by mi posmakowało;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Thanks for visiting my blog. See U again! Nice new week!

    OdpowiedzUsuń
  46. Szpinaku nie lubię, ale danie dla szpinakolubnych, bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Chyba się skuszę żeby też takie zrobić bo składniki mi się podobają i może być dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Hola guapa ya te sigo por GFC.
    Nos leemos!
    Besos.

    OdpowiedzUsuń
  49. O! A ja robiłam pesto ze szpinaku w sobotę!

    OdpowiedzUsuń
  50. It looks delicious :D

    http://angolodellamisantropia.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  51. Jak ja lubię szpinak. Z tą potrawą to trafiłaś :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. Super przepis, ja zawsze mam problem z czym tu zjeść ten szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Wypróbuję! Ale jutro, dziś mam spaghetti z zielonym sosem. :)

    OdpowiedzUsuń
  54. wygląda pysznie, muszę wypróbować. zapraszam do mnie: http://testujgotuj.blogspot.com/2016/10/son-malowany-swiat-zwierzat.html

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.