Dziś będzie słono i wytrawnie.
Zapodam Wam moją wariację smakową na temat risotta.
Moje, składające się głównie ze szpinaku i warzyw, zostało ochrzczone jako szpinachotto.
Oto jak wyszło:
Składniki:
1 torebka ryżu białego
ok. 7 kostek mrożonego szpinaku
bulion (1 kostka rosołowa gotowana na ok. 1 litr wody) ok. 1 -2 szklanki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku
1 duża cebula
2 łyżki masła
Dekoracja:
koperek
ogórek kiszony
starty ser żółty
Czynności:
1. Ryż gotujemy na miękko ok. 20 minut w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, wyjmujemy go z torebki i przekładamy do innego garnka, gdzie wlewamy nasz wcześniej zrobiony bulion.
2. Warzywa myjemy, kroimy według uznania (tu ciekawostka: im drobniejsze warzywa będą, tym szybciej się podsmażą) po czym wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy mrożony szpinak (mała rada: mrożone brykiety szpinaku polecam wyjąć z zamrażalnika minimum 2 godzin przed przyrządzaniem dania, aby nieco "odtajały"). Całość doprawiamy jak tam nam się widzi solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut na maśle, aż będą miękkie, czyt. cebula się zeszkli.
3. Gdy warzywa się nam ładnie upichcą, całość patelni, razem z pozostałym sosem maślanym, przelewamy do garnka z bulionem i ryżem. Tak połączone składniki gotujemy chwilkę, aby bulion nam nieco odparował.
4. Gdy uznamy, że konsystencja dania jest odpowiednia, przekładamy stosowną porcję na talerz.
5. Zdobimy ogórkiem kiszonym dla zaostrzenia apetytu i posypujemy całość koperkiem lub startym serem źółtym.
6. Gapimy się z ukontentowaniem
7. Żremy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon
Ale w składnikach nie ma szpinaku :D
OdpowiedzUsuńchochliki go zjadły :)
UsuńHaha, już jest! :*
UsuńU nas wczoraj szpinak ukrył się w sałatce :) Do tego była babka ziemniaczana :)
OdpowiedzUsuńomom też pycha:)
Usuńszpinak kocham,zdjęłabym ogórek,jakoś z serem mi nie smakuje zbytnio,ale dziwak ze mnie;)
OdpowiedzUsuńa mi właśnie do szpinaku ser pasuje wybitnie:D a ogórek kiszony przyprawia o ślinotok podczas jedzenia:)
UsuńW takim smakowym zestawieniu szpinak można jeść z przyjemnością. A swoją drogą jeszcze nigdy nie podawałam szpinaku z ryżem. Muszę spróbować koniecznie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńSprobuj koniecznie i daj znac jak Ci smakuje;)
UsuńInteresujące, z ogórkiem kiszonym jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńJa ogorasy wkladam gdzie sie da xd uwielbiam
UsuńPonieważ nie cierpię szpinaku, raczej się nie skuszę.
OdpowiedzUsuńSa rozne gusta smakowe;)
UsuńAż ślinka cieknie, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNo mi tez xd
UsuńUwielbiam to Twoje gotowanie! :) Jadłam już risotto, kaszotto, ale spinachotta jeszcze nie. Wyglądam bardzo smakowicie! :))
OdpowiedzUsuńBuźka! ;*
Oj nie dla mnie, nie lubię szpinaku :D
OdpowiedzUsuńNie lubię szpinaku. Ale pokaże przepis chłopakowi :)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię szpinaku.
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
That Look so Great 😊
OdpowiedzUsuńwww.beautygossip.at
Look Great. have a nice day
OdpowiedzUsuńMmm lubię szpinak:)
OdpowiedzUsuńGreat post dear! :)
OdpowiedzUsuńNew post on my blog:http://vesnamar.blogspot.rs/2016/10/first-birthday.html
Wow, nigdy jeszcze podobnej kombinacji nie jadłam a szpinak bardzo lubie :) miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie. Nie jadłam nigdy takiego. Ja wolę brązowy ryż :)
OdpowiedzUsuńJaa kocham szpinak, danie wygląda zachęcająco i smacznie, zaraz do Ciebie wpadam to sobie podjem, czekaj na mnie!
OdpowiedzUsuń(recenzentka-ksiazek.blogspot.com)
Wygląda świetnie :) Uwielbiam szpinak i ryż więc na pewno by mi smakowało :P
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Pychota. Wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńRyż zamieniłabym na kaszę i wtedy byłoby dla mnie idealne :D
OdpowiedzUsuńJa używam brązowego ryżu,ma więcej właściwości zdrowotnych
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłem risotto z warzyw na patelnię(mrożona mieszanka warzyw). Ja bardziej lubię naleśniki ze szpinakiem, czy też pierogi ze szpinakiem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za koperkiem, ale widzę, że Ty jesteś jego fanką.
OdpowiedzUsuńRobiłam risotto ostatnio pierwszy raz z dynią i kurczakiem, ale w moim przepisie nie gotuje się ryżu. :)
OdpowiedzUsuńMniaaam przepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubie szpinak, wiec moze mi posmakować :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Lubię szpinak! Ja robię omlet na ostro ze szpinakiem.:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
a ja chyba wole bialy ryz i jakies ostre koreanskie przystawki :D
OdpowiedzUsuńjak to smacznie wygląda!:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńApetyczny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńchętnie bym to spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńhttp://zyciepiszehistoriee.blogspot.com
Pozdrawiam Zuzia :)
Pomysł ciekawy :)
OdpowiedzUsuńthis sounds delicious ^_^
OdpowiedzUsuńhave a nice sunday. =)
Wygląda ciekawie a jak smakuje to się okaże, bo szpinak trzeba umieć dobrze przyprawić :)
OdpowiedzUsuńZa bardzo nie lubię szpinaku, ale posiłek prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńYummy, this looks delicious!
OdpowiedzUsuńHave a nice day!
Anna <3
I like it so much. it's looking really good.
OdpowiedzUsuńhttp://thestoryofagothic.blogspot.rs/
oglądanie takich rzeczy przed obiadem źle na mnie działa, bom głodna. ;p a taką wariacje chętnie bym wciągnęła. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
wypróbujemy:D
OdpowiedzUsuńee, nie ma miesa;p
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, nigdy nie łączyłam szpinaku z ryżem :)
OdpowiedzUsuńSuch yummy treats, dear! Yummy! xoxo
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, więc dlaczego ni spróbować. Poza tym to chyba szybkie danie!
OdpowiedzUsuńMmmmm pychota :)
OdpowiedzUsuńhttp://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/w-trosce-o-higiene-intymna-botaniczny.html
tiene que estar delicioso
OdpowiedzUsuńnigdy nie probowalam polaczyc szpinaku z ryzem
OdpowiedzUsuńmoze byc dobre
Uwielbiam szpinak ^^
OdpowiedzUsuńvery good!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś kurczak z zapiekaną mozarellą i puree z brokuła :)
OdpowiedzUsuńBardzo rzadko sięgam po szpinak.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za szpinakiem, mój Ukochany również nie ;p ale nazwa mi się podoba, Kathy! :)
OdpowiedzUsuńTo chyba nie są moje smaki - szpinak lubię, ale za takimi ogórkami nie przepadam :D
OdpowiedzUsuńostatnio uwielbiam szpinak, więc chętnie ukradnę przepis :D pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzpinak toleruję tylko w pierogach :p
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi posmakowało;)
OdpowiedzUsuńThanks for visiting my blog. See U again! Nice new week!
OdpowiedzUsuńSzpinaku nie lubię, ale danie dla szpinakolubnych, bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę żeby też takie zrobić bo składniki mi się podobają i może być dobre;)
OdpowiedzUsuńHola guapa ya te sigo por GFC.
OdpowiedzUsuńNos leemos!
Besos.
O! A ja robiłam pesto ze szpinaku w sobotę!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńczad. też lubię takie dania! pycha.
OdpowiedzUsuńJak ja lubię szpinak. Z tą potrawą to trafiłaś :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ja zawsze mam problem z czym tu zjeść ten szpinak :)
OdpowiedzUsuńDelicious recipe :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję! Ale jutro, dziś mam spaghetti z zielonym sosem. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, muszę wypróbować. zapraszam do mnie: http://testujgotuj.blogspot.com/2016/10/son-malowany-swiat-zwierzat.html
OdpowiedzUsuń