GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!



Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się rano, między 7-9!
Aby nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB i Instagramie i Tik Toku.

Uprzejmie proszę o klikanie w reklamy! Was to nic nie kosztuje, a ja zbieram na lepszy aparat :)

Moja grupa na FB o wygranej walce z anoreksją: Klik! oraz grupa dla osób zmagających się z ŁZS: Klik

Ceneo.pl

Bielenda

zdrowie

niedziela, 8 maja 2016

1069. Gotujemy w weekend, cz. 45 truskawkobłecznik

Witajcie!

Dziś będziemy pichcić jabłecznik z truskawkami, vel truskawkobłecznik..

Oto jak wyglądał po upieczeniu:













Składniki:

2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kg jabłek, ewentualnie musu jabłkowego
1/4 lub 1/3 szklanka bułki tartej (zależy od konsystecji musu jabłkowego)
2 łyżki masła
mleko (dodaję na oko w zależności od konsystencji ciasta, zwykle to jest 1/4 szklanki)

1 słoik dżemu z truskawek

Do dekoracji:

płatki migdałowe
cukier puder (jak ktoś chce)

Czynności:

1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie, po czym kroimy na małe kawałki do rozgrzanego garnka. Gotujemy z bułką tartą i dżemem truskawkowym przez ok. 10 min, - można posłodzić do smaku - aż jabłuszka się nam rozciapią i nieco zgęstnieją. 
2. Na stolnicy ugniatamy ciasto z mąki, jajek, mleka, masła, cukru i proszku do pieczenia. Gdy ładnie się nam składniki połączą, formujemy papkę w kulę, którą rozdzielamy na dwie części i które to kawałki wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby się schłodziły nieco.
3. Po małym zlodowaceniu, jedną część ciasta wałkujemy w kształt koła i wykładamy nim blachę do pieczenia 25/30 cm (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą). Na tak przygotowaną blachę z ciastem wykładamy rozciapane jabłka z truskawkami, które posypujemy płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi.
4. Z pozostałej części ciasta, formujemy cienkie, prostokątne paseczki, którymi to będziemy przyozdabiać kokosowo-migdałowy wierzch. Paski układamy a'la szachownica. Gdy już wszystko jest ładnie i pięknie ozdobione, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 45 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca, posypujemy cukrem-pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Popuszczamy pasa
7. Żremy!

Lubicie jabłeczniki?

Kathy Leonia

61 komentarzy:

  1. Jak znam rabarbarojabłęczniki, tak chyba truskawkowej wersji jeszcze nie jadłam ;) Ale jabłeczniki lubię na każdy sposób, więc jadłabym. Ale wygląda bardzo apetycznie. Lubię to Twoje weekendowe pieczenie :) Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda! a zapach musiał być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być pyszne! Już wiem co upiekę na następy niedzielny deser :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już nie widziałam tak apetycznie wyglądającego ciasta! Właśnie piję kawkę, przydałby się kawałek. :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Rób kawę :) i pokrój mi dwa kawałki będę u Ciebie za 5 min :P

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczny, nie pamiętam już kiedy jadłam domowy wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pychota :D Uwielbiam jabłeczniki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Punkt 7 powtarzać do momentu aż nasz brzuch z przejedzenia rozboli :D Ciasto wygląda na pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też właśnie piekę ciacho:)
    Dałabym świeże truskawki, skoro już są dostępne:) Ale powiem Ci mam ochotę na kawałek:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jabłecznik, ale takiego jeszcze nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie to przepyszne musi być :) Super przepis!
    http://aniaanaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności :) W sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmmmm... uwielbiam ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha, ale opowiadaj lepiej jak było na Węgrzech, bo też jadę ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ładnie wygląda ten jabłecznik. Kusisz, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wygląda, na pewno spróbuję:)
    Zapraszam do mnie: modowajoanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślicznie wygląda, i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    Obserwuję.
    http://invisiblezoe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. ja uwielbiaaaam wsyztsko co z jabłakmi :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe jak smakuje taka mieszanka :D Nwm. Chyba wolę pozostać przy standardowym jabłeczniku.
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie się prezentuje ! :) Wygląda pysznie, jesteśmy ciekawe jak smakuje. Świetny przepis :* Pozdrawiamy. Poklikasz u nas ? To dla nas ważne, ponieważ to nasza pierwsza współpraca :3

    OdpowiedzUsuń
  22. ale smacznie wygląda! :D

    http://zyciepiszehistoriee.blogspot.com/

    Pozdrawiam Zuzia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepysznie wygląda! *.* ja mam zamiar zrobić raffaello, ale kiedy do tego dojdzie nie wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja robiłam tradycyjną szarlotkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takiego jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmm... Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Przypomina mi Mazurek!
    Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię.. najchętniej z lodami :) Twojej wersji z truskawkami nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszne połączenie :). Przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  30. Muszę podpuścić moją mamę :D bo ja niestety mam dwie lewe ręce i śmierdzącego lenia do robienia ciast :P

    OdpowiedzUsuń
  31. Mój błąd ze weszłam na ten blog.. zadlabym wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepysznie, ale ostatnio nieźle poleciałam ze słodyczami, dzisiaj 3 kawałki ciasta, a tu lato zaraz. Trzeba się trochę opanować;D

    OdpowiedzUsuń
  33. Łatwo i pysznie :) Bardzo chętnie poznam inne Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja kocham placki z jabłkami, mam ogromną słabość do nich:D

    OdpowiedzUsuń
  35. truskawkobłecznik wygląda cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dla z pewnością nic już nie zostało :). * Mój weekend pogodowo nie bardzo się udał, było dość chłodno. Było jednak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  38. przez Ciebie muszę teraz wycierać się ze ślinotoku jaki mnie napadł na widok tego ciasta:P

    OdpowiedzUsuń
  39. Nigdy nie słyszałam o podobnym wypieku. Chociaż jeśli smakuje podobnie do jabłecznika, to zapowiada się obiecująco ;D
    http://apocalypse2189.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  40. O mniam, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Ja to bym zjadła jakieś ciasto z masą ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetne i smacznie wyglada <3

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo apetycznie wygląda ;)mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :)
    https://aleksisaliss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  45. wygląda smakowicie!!! :)
    pozdrawiam i zapraszam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  46. Aj Ty to masz pomysły - ten akurat mega pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  47. Pyszne, aż chyba sobie dziś coś słodkiego kupię. :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Czemu zawsze trafiam na Twoje kulinarne wpisy jak jestem głodna ?:(

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Walmart

hx caps

www.uusoccer.ru