.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od 25.08.2017 r - 05.09.2017 jestem na urlopie bez dostępu do komputera i Internetu.
Posty jakie się w tym czasie pojawią, są publikowane automatycznie.

Nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 października 2014

496. Gotujemy w weekend, cz. 19 trupiogaliki ze śliwką

Witajcie!

Dziś ponownie niedziela słodka.

Tym razem zapodam Wam recepturę na pyszne, kuszące i pachnące rogaliki ze śliwką.
Hejże, hejże.
Hola, hola Leona!
Miał był rogalik a nie coś z trupem związane!

Czemu więc w tytule widnieje inna nazwa specjału?

A już spieszę z wyjaśnieniami.
Mianowicie  - z racji na fakt, że rogale wyszły blade jak nieboszczyki, stwierdziłam, że wyraz "rogal" nie pasuje do tego cuda.
I tak oto powstał neologizm "trupiogalik", ku chwale niezarumienionych wypieków.

A że niebawem już Halloween to wiecie...

Nie mniej jednak, oto gotowy wypiek:




Składniki:

2 szklanki mąki
50 gr cukru
 2 jajka
łyżka proszku do pieczenia
50 gr masła
1 łyżka mleka
ok. 15/20 śliwek węgierek średniej wielkości

Do dekoracji dla nielubiących trupiego odcienia:

cukier puder

Czynności:

1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, po czym kroimy owoce na dwie części.
2. Na stolnicy ugniatamy ciasto z mąki, jajek, mleka, masła, cukru i proszku do pieczenia. Gdy ładnie się nam składniki połączą, formujemy papkę w kulę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o grubości mniej więcej 0,5 cm.
 3. Z owego koła wykrawamy kawałki ciasta na kształt trójkątów - i tu ciekawostka przyrodnicza - im większe figury wytniemy, tym mniej rogali będzie. Gdy już wszystko ładnie i pięknie wyciachamy, bierzemy połówki śliwek, maczamy w cukrze, po czym kładziemy na każdym z trójkątów. I zawijamy od szerszego do węższego brzegu ciasta, formując rogala z podwiniętymi brzegami.
4. Na blachę do pieczenia (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą) kładziemy ostrożnie nasze słodkości i pieczemy mniej więcej 20-30 minut w temperaturze ok. 180 C. Pamiętajcie, że dłuższe pieczenie rumieni rogale, przez co przestaje być trupiogalikiem.
5. Gdy ciastka się upichcą, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia. Kto chce - niech sobie przypudruje cukrem.
6. Popuszczamy pasa
7. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

16 komentarzy:

  1. Oj tam, rogaliki jak rogaliki, żadne tam trupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm! Pysznie wyglądają :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nazwa genialna!

    a ja wczoraj upiekłam czekoladowa bo stwierdziłam ze zima idzie, więc trzeba czekolady, duzo czekolady xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się zaczęłam zastanawiać, za ile będą rogale świętomarcińskie w Poznaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie odpisać przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie lubię śliwek, ale sądzę,ze z innym owocem wyszłyby równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie ;)
    Może wzajemna obserwacja?
    asiek-asieeek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Powinnaś założyć bloga kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba było po wierzchu jajek rozbełtanym posmarowac, zaraz by sie przyrumieniły :)
    tez takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.