Witajcie!
Dziś będzie pysznie i słodko.
Zapodam Wam przepis na ciasto z gruszką, migdałami i budyniem.
Oto jak wygląda po upichceniu w blaszcze:
Na talerzu:
A tu pojedynczy kawałek:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
2 jajka
ok. pół szklanki mleka
2 cukry waniliowy
1/3 szklanki cukru
2 łyżki masła lub margaryny
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garści migdałowych płatków
2 gruszki
Do dekoracji dla chętnych:
cukier puder
Czynności:
1. Gruszki myjemy, oczyszczamy tzw. gniazda nasienne i kroimy owoce w małe, podłużne paski.
2. Do garnka A wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko i mieszamy. W garnku B ubijamy natomiast całe jajka z cukrem. Następnie do garnka B przelewamy po trochu, ostrożnie - delikatnie mieszając - zawartość garnka A. Po przelaniu całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
3. Formę prostokątną (wymiary: 25/30 cm) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, po czym przekładamy do niej naszą pachnącą.
4. Na powyższą paćkę delikatnie kładziemy pokrojone gruszki, które posypujemy następnie płatkami migdałowymi. Kto lubi ciasta bardziej słodkie może gruszki posypać jeszcze cukrem przed pieczeniem.
5. Tak przygotowaną całość wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 C) i pieczemy mniej więcej 40 minut.
6. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie, po czym wyciągamy z formy na talerz/paterę.
7. Kto chce posypuje wypiek cukrem pudrem
8. Patrzymy chwilę na nasze cudo cukiernicze.
9. Żremy!
Wypróbujecie?
Kathy z Leonem
Strony
GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE
Oświadczenie
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Mój stary blog - Karia18
Szukaj na tym blogu
Bielenda
zdrowie
niedziela, 4 października 2015
55 komentarzy:
ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:
Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię gruszki o tej porze roku, z przepisu skorzystam:)
OdpowiedzUsuńJaka pychota. Coś pięknego Ci wyszło!!
OdpowiedzUsuńmniamm, wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńo mniammm :)
OdpowiedzUsuńJuż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam !
OdpowiedzUsuńNa szczęście na stancji nie mam piekarnika, to nie upiekę i zawsze zjem te kilkadziesiąt kcal mniej :D!
Zjadłabym z chęcią do kawusi :)
OdpowiedzUsuńJadłabym! ^^
OdpowiedzUsuńPewnie, ze wypróbuje! Zrobie w poniedziałek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale coś mi nie wyszło...
UsuńOsz Ty, a ja w babskie dni mam zawsze taką chcicę na słodkie :<
OdpowiedzUsuńDaję, ale nie u siebie tylko u Ciebie :p
OdpowiedzUsuńchoć kocham jeść słodycze, to domowe ciasta tylko oczami :D
OdpowiedzUsuńUpiekłabym to ciasto mojemu Gabrysiowi ,ale nie chce go wykończyć bo jest uczulony na migdały...
OdpowiedzUsuńGenialny post ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga ;)
http://udecidedgirl.blogspot.com/
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńja czekam jak teściowa skończy remont kuchni ;)
Wygląda smakowicie, uwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj piekłam muffinki, a dzisiaj już ich nie ma i piekę ciasto marchewkowe :D
Aż zgłodniałam! :(
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńMniam, jesienne ciasto mojej mamy ! kocham! Pozdrawiam i zapraszam do siebie, buziaki! ♥
OdpowiedzUsuńBudyń i migdały :))))
OdpowiedzUsuńaż się boję zrobić bo zjem więcej niż powinnam :)
Uwielbiam! Jestem mega łasuchem!
OdpowiedzUsuńhttp://www.simplethingsbyjok.com/
Następnym razem, jak będziesz robiła, to daj znać wcześniej :D. Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmmm ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nie przepadam za pieczeniem ciast, hahaa :))
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję :) Dziś piekłam drożdżówki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smaaakowicie :):)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, bo uwielbiam gruszki :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i chyba nie jest tak trudny do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam smaka na takie ciacho, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3 Mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńhmm na pewno wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :) zjadłabym kawałek takiego ciacha z chęcią :)
OdpowiedzUsuńgruszka <3 ciasto musi być rewelka:))
OdpowiedzUsuńNa taki wieczór jak ten w sam raz. ;)
OdpowiedzUsuńO mamo co do cudowności! Zjadłabym chętnie kawałeczek nie ukrywam! :P
OdpowiedzUsuńJak smakowicie to wygląda ;))
OdpowiedzUsuńZaproś mnie zaproś :D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ideał, uwielbiam budyniowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńZamawiam kawałek! Wygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńOjej ale kusisz! Uwielbiam ciasto z budyniem a tu jeszcze przepyszne gruszki :) Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co ma budyń w środku, dlatego przepis na pewno wypróbuję :))
Jak ja dawno nie jadłam takiego domowego ciasta, chyba muszę wybrać się do mamy :D
OdpowiedzUsuńooo jak ja dawno gruszki nie jadłam ! zrobiłaś mi ochotę teraz :3
OdpowiedzUsuńJa bym najchętniej od razu przeszła do ostatniego punktu :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i pewnie też tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńMmmm <3 Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie gruszek, migdałów i budyniu to całkiem ciekawa kompozycja. Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńhttps://sweetcruel.wordpress.com
Ja wczoraj naleśniki z gruszką zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńTrochę po czasie, ale smacznego ;) Przypadłoby do gustu mojemu M. bo on uwielbia gruszki :)
OdpowiedzUsuńA ja mam nadmiar gruszek w tym roku - już wiem co z nimi zrobię.. :)
OdpowiedzUsuńWow. Wygląda niesamowicie!!!!!
OdpowiedzUsuń