.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 17 stycznia 2016

960. Gotujemy w weekend, cz. 36 ciasto ze śliwkami i wiórkami kokosowymi.

Witajcie!

Dziś będzie słodko, owocowo i kokosowo.


Zapodam Wam moją wersję fantazji na temat ciasta z owocami.

Ażeby całości dodać egzotycznego smaku, dorzuciłam wiórki kokosowe.

Oto jak wyszło:











Składniki:

  2 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
2 jajka
pół szklanki mleka
 2 cukry waniliowy
2 łyżki masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru-pudru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garści wiórków kokosowych

ok. 15 śliwek


Do dekoracji dla chętnych:

cukier puder

Czynności:

1. Śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek i rozdzielamy je na pół.
2. Do garnka A wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko i mieszamy. W garnku B ubijamy natomiast całe jajka z cukrem. Następnie do garnka B przelewamy po trochu, ostrożnie - delikatnie mieszając - zawartość garnka A. Po przelaniu całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
3. Formę prostokątną (wymiary: 25/30 cm) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, po czym przekładamy do niej naszą pachnącą.
4. Na powyższą paćkę delikatnie kładziemy połówki śliwek, które posypujemy następnie wiórkami kokosowymi. Kto lubi ciasta bardziej słodkie może ślinki posypać jeszcze cukrem przed pieczeniem.
5. Tak przygotowaną całość wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 C) i pieczemy mniej więcej 40 minut.
6. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie, po czym wyciągamy z formy na talerz/paterę.
7. Kto chce posypuje wypiek cukrem pudrem
8. Patrzymy chwilę na nasze cudo cukiernicze.
9. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy z Leonem


PS. Wyniki rozdania z Firmoo będą ogłoszone jutro.

71 komentarzy:

  1. a mnie się nic nie chce, mam jeszcze tarte z piątku, więc fajrant. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm wygląda obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm, jakie pyszności, super, że już jutro będą wyniki

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast śliwek dodałabym wiśnie, ponieważ nie przepadam za śliwkami w ciastach, konfiturach itp. jedynie lubię prosto z drzewa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wyglada! Lecz zamiast sliwek chyba bym wolala truskawki :D
    Dziekuje za komentarz u mnie :*
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko pyszne, gdyby nie ten kokos. Nie lubię tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie ciasta, jedne z niewielu jakie naprawdę uwielbiam. :D Zjadłabym całą blachę. :P Ps. odpisałam Ci u mnie na blogu. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kusisz od samego rana. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba sobie zrobię kiedyś takie cośki ^.^

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę często śliwkowe ciasta bo wielbię śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze aż mi ślinka ciekanie :D Na pewno smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliwki i kokos <3 pychota, uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Chetnie bym Cie dzis odwiedzila;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie potrafię piec, ale na pewno było super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wygląda to ciasto! Aż mam ochotę, ale niestety. Ograniczam słodycze, bo mi nie służą.

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Do kawki ewentualnie mały kawałeczek poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubi ciasto ze śliwkami. U nas pogoda był "pod psem " :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie! No i uwielbiam wszystko co zawiera smak kokosu. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ to smakowicie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie kuś, próbuję nie jeść słodyczy! :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja za śliwkami w cieście akurat nie przepadam :p

    OdpowiedzUsuń
  23. nie przepadam za takimi ciastami, wolę takie z masami,galaretkami itp :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Choc slodkosci nie lubie, ciasto ze sliwkami lubie, wiec moze i wyprobuje, bo wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam, mniam. Śliwki, aby za słodko nie było, kokos mój ulubiony... ,mm :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Pycha, ciasto rewelacja :) wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychotka, ale lepiej abym nawet nie patrzyła na to! Trzeba się odchudzić trochę po świętach :) Buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglada zniewalajaco ;)


    http://dominikazolynska.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  29. Szkoda, że za śliwkami nie przepadam. ;p

    OdpowiedzUsuń
  30. Poszalałaś ;) to ciasto wygląda pięknie... i na na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  31. Chętnie bym spróbowała, ale bez wiórek kokosowych, których nie znoszę.

    OdpowiedzUsuń
  32. Szkoda, że jestem antytalenciem kulinarnym :( :D

    OdpowiedzUsuń
  33. It looks delicious ! Kisses :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wspaniale wygląda, jakby śniegiem popruszone za sprawą kokosu :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Podoba mi się to połączenie śliwka i kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  36. ale bym zjadła ojaaaaaaaaaaa!

    OdpowiedzUsuń
  37. Ooo wygląda super, ale sobie dogadzasz ;) ja to zjem jak ktoś mi zrobi :D

    OdpowiedzUsuń
  38. coś w tym stylu piekła często moja mama ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Szkoda, że weekend już się skończył :) Może następnym razem :)

    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :)
    Brzydki Ptak

    OdpowiedzUsuń
  40. Cudownie kochana! Wygląda bosko :) Przy najbliższym przypływie sił spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  41. mm dawno nie jadłam takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  42. Jakie pyszności! Pozdrawiamy :*

    www.linailia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...