.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 lipca 2015

772. Gotujemy w weekend, cz. 33 czekoladowe babeczki z truskawkami i orzechami włoskimi

Witajcie!

Dziś będziemy pichcić!

Zapodam Wam pyszny przepis na babeczki ze wszystkim.
Czekolada, truskawka, orzechy włoskie...

Prawda, że brzmi zacnie?

Oto więc jak powyższe połączenie wyszło: 





A tu w zbliżeniu:




Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typu Szymanowska
1 jajko
50 ml mleka
1 cukier waniliowy
20 gr masła
10 gr cukru
50 gr kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 20 papierowych papilotek

Do dekoracji:

truskawki posiekane na kawałki
orzechy włoskie zmielone

Czynności:

1. Do wysokiego garnka wrzucamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukry, kakao. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, coby się "przegryzło".
 2. Dodajemy następnie składniki mokre: mleko, masło, jajko. Całość ubijamy mikserem do zniwelowania grudek.
 3. Na dość sporej blasze do pieczenia, układamy w równych szeregach papilotki, po czym każdą napełniamy pachnącą, kakaową masą mniej więcej do połowy wysokości. Pamiętajcie, że im więcej nawalimy czekoladowej papki do foremek, tym bardziej się nam babeczki rozciapią. A tego przecie nie chcemy...
 4. Tak przygotowaną blachę z surowymi jeszcze babeczkami wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 C) i pieczemy mniej więcej 15-20 minut.
5. Upieczone frykasy wyjmujemy z pieca, wykładamy na talerz i układamy na nich pokrojone truskawki oraz posypujemy całość zmielonymi orzechami włoskimi.
6. Podziwiamy wypiek.
7. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

45 komentarzy:

  1. Ale pysznosci! Zjadlabym sobie truskawki :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! trzeba jeść truskawki, tym bardziej że to ostatni momemt

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak smakowicie wygląda, że kiedyś z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja teraz poproszę o to cudeńko z dostawą do domu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności tutaj!
    P.S: Jak się kremik z Iwostinu sprawuje? :P

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu też są babeczki dziś, ale trochę inne :p

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być przepyszne ♥
    Zapraszam do mnie i proszę o poklikanie w linki w najnowszym poście:
    http://ysiakova.blogspot.com/2015/07/wspopraca-z-dresslink.html
    xoxo ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej podoba mi się pkt 6 i 7 ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasami robię sobie podobne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To wszystko tak pyyysznie wygląda :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. I zaraz się zabieram za upichcenie czegoś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj czekaj, jak ja się tylko wyprowadzę, to będę musiała przeszperać u Ciebie wszystkie posty o pichceniu :D W końcu będę musiała tego mojego jakoś rozpieszczać xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie by się nie chciało w tak ciepły dzień piec babeczek...ale chętnie bym je zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zmiłuj się, takie pyszności pokazujesz!

    OdpowiedzUsuń
  15. a mi się nie podoba bo nie lubię truskawek :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale śliczne pyszności! Porywam kilka

    OdpowiedzUsuń
  17. babeczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie wyglądają :) na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda niesamowicie smakowicie, ale niestety jest w przepisie pieczenie (mi wypieki nigdy nie wychodzą ;(( )

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam, koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  21. tak fajnie wyglądają, a u mnie już po truskawkach :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż się głodna robię jak patrzę na te smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrezygnowałabym z truskawek i orzechów ;) Ale muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja jestem ciekawa jak to się dzieje, że Ty ciągle na weekend takie słodkości - pyszności szykujesz i nie tyjesz, a ja je tylko u Ciebie oglądam i na wadze ciągle więcej...

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...