.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

675. Gotujemy w weekend, cz. 30 mazurek z dżemem truskawkowym, polewą czekoladową, migdałami, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.

Witajcie!

Dziś będzie słodko i świątecznie.
Zapodam Wam przepis na przepyszne, mazurkowe ciasto Wielkanocne.

Moja wersja będzie wariacją na temat kruchego ciasta, dżemu truskawkowego, migdałami, czekolady, orzechów włoskich i wiórek kokosowych.

Oto jak wygląda po upieczeniu i dekoracji:








Składniki:

a) kruche ciasto

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki margaryny, np. Rama
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%

b) nadzienie

4 łyżki truskawkowego dżemu niskosłodzonego

c) dekoracja

1 tabliczka gorzkiej czekolady
ok. 20 połówek orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
garść wiórek kokosowych

Czynności:

1. Na stolnicy ugniatamy ciasto z mąki, śmietany, jajek, margaryny, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Gdy ładnie się nam składniki połączą, formujemy papkę w kulę i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby nabrało zimnej mocy.
2. Po ochłodzeniu, ciasto wyjmujemy, wałkujemy na kształt okręgu/półkola i wykładamy nim formę prostokątną 20/30 cm (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą). Tak przygotowaną blachę z ciastem nakłuwamy delikatnie widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 30 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Czas na nadzienie! Dżemik truskawkowy wykładamy delikatnie na ostudzone ciasto i rozsmarowujemy go dokładnie po całej powierzchni, uważając, by zbytnio nie wyjechać na brzegi wypieku.
7. Na dżemik wylewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (pokruszona słodycz kakaowa w garnku z wodą gorącą rozpuszczona) i ładnie pokrywamy nią całe ciasto.
8. Na brzegi ciasta pokryte czekoladą, kładziemy ostrożnie połówki orzechów włoskich, tak, aby stworzyć pewnego rodzaju mur dookoła.
9. Środek wypieku pokrywany wzrokiem a'la szachownica, naprzemiennie z migdałów i wiórek kokosowych składające się.
10. Z racji na brak wisienki, środek ciasta zdobimy połówkami orzechów włoskich, ułożonych na kształt kwiatu.
11. Tak przygotowany twór wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
12. Po ochłodzeniu się wypieku, gapimy się chwilę nań.
13. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon 

43 komentarze:

  1. Takiej wariacji kulinarnej jeszcze nie próbowałam :) Ale jestem chętna podjąć się wyzwania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z daleka myślałam, ze to pizza ;D
    ale wygląda smacznie uwielbiam mazurek niestety w tym roku nie robiłam ale mam za to sernik ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. A co to za pyszności :D Mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja akurat za mazurkiem nie przepadam. Ale wczoraj u mamy zjadałam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie:) Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hm... Ładnie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za pyszności <3 :DDD
    Ale obecnie i tak jestem pełna :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś niemożliwa! :) Tyle pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny! ja piekłam tylko babkę cytrynową i keksa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada oblednie! Ja jednak mam wielki talent do spierniczenia kazdego mazurka. Nie wiem dlaczego ale nigdy mi sie jeszcze nie udal :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Leon, ale Ty masz talent! Cukiernie otwórz ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka <3 u mnie też mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie przepadam za mazurkami, są dla mnie za słodki :(

    OdpowiedzUsuń
  14. wooooow miałam w tym roku z siostra robić mazurka ale brak czadsu ;<<

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wygląda :) ja w tym roku 1 raz jadłam mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda świetnie - mam smaka na włoskie orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie lubię wielkanocnych ciast, ale Twój mazurek wygląda smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  18. Punkt 13 przepisu najbardziej mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie najczęściej robimy krowkowy i pomaranczowy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pieknie wyglada, jak artystycznie ozdobione :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. super się prezentuje, uwielbiam mazurki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię ciasta, ale mazurka nie znoszę. Ble!

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno wypróbuję :D
    Obserwuję i liczę na rewanżyk ^^
    http://by-yolo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie robiłam mazurka. U nas w domu nie ma takiej tradycji. Co roku obiecuję, ze to zmienię i jakoś nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale bym zjadła coś takiego... całe na raz :D

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...