.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 listopada 2014

551. Gotujemy w weekend, cz. 22 ciasto czekoladowe z mandarynkami i wiórkami kokosowymi

Witajcie!

Z racji na wielkie mrozy jakie obecnie nam panują, trzeba się jakoś zahartować.
I duchowo i psychicznie.

A na dobry nastrój w całokształcie najlepsza czekolada i różne z nią związane wariacje!

Dzisiaj zapodam Wam zatem przepis na przesmaczne ciasto czekoladowe z mandarynkami i wiórkami kokosowymi.

Gotowe dzieło:







Składniki:

  2 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
1 jajko
50 ml mleka
 1 cukier waniliowy
50 gr masła lub margaryny lub oleju
50 gr cukru
150 gr kakao (ja używałam kakao Puchatek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 mandarynki
garść wiórek kokosowych


Do dekoracji dla chętnych:

cukier puder

Czynności:

1. Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na drobne, cienkie kawałki.
2. Do garnka/blendera wrzucamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukry, kakao. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, aby się "przegryzło" i połączyło ładnie.
3. Dodajemy następnie składniki mokre: mleko, masło, jajko. Całość ubijamy mikserem do zniwelowania grudek.
4. Formę keksową (wymiary: 12/21 cm) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, po czym przekładamy do niej naszą pachnącą czekoladą  masę.
5. Na powyższą paćkę deliaktnie kładziemy pokrojone mandarynki, które posypujemy następnie wiórkami kokosowymi.
6. Tak przygotowaną całość wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 C) i pieczemy mniej więcej 40 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie, po czym wyciągamy z formy na talerz/paterę.
8. Kto chce posypuje wypiek cukrem pudrem
9. Patrzymy chwilę na nasze cudo cukiernicze.
10. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy z Leonem

32 komentarze:

  1. z mandarynkami? tego jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę przepis na ciasto z MANDRAYNKAMI, ale składniki mam więc spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie to, że nie mam mąki pszennej, rzuciłabym się do pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglada ale nie lubie takich polaczen :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie z mandarynkami i kokosem. Trzeba będzie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mm jak słodko dziś u ciebie ;) widzę że kolejny raz kusisz słodkościami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czemu ale nie przepadam za cytrusami w ciastach :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Wcinałabym takie słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie, ale jakoś nie jestem przekonana co do 'mokrych' owoców w ciastach :> Ale niedługo święta, a ja będę musiała upiec coś dla rodziny, więc kto wie, może się skuszę?

    OdpowiedzUsuń
  10. buuuuu.... szkoda że piekarnika nie mam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bożee,jak ono wspaniale wygląda! <3 Kochana ,wyślij mi kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  12. W sumie pokrojone wygląda lepiej niż w całości;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakoś wcześniej nie spotkałam się z takim ciastem :p

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakoś wcześniej nie spotkałam się z takim ciastem :p

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię ciasta czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mandarynka i kokos? To dla mnie tak dziwne połączenie, że aż bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Przeczytałam "ciasto czekoladowe" w tytule i to mi wystarczyło, aby zajrzeć do całego wpisu. ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę wypróbować ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie badz taka, podziel sie ;p! Czasu na pieczenie brak, a poprawa nastroju u mnie wskazana ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. smaczne napewno! ;-) i proste w wykonaniu chyba się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowicie wygląda :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż się głodna na świętą noc zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  23. A! Jakie ono musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. z mandarynkami jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale pyszności ;) zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.