GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!



Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się rano, między 7-9!
Aby nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB i Instagramie i Tik Toku.

Uprzejmie proszę o klikanie w reklamy! Was to nic nie kosztuje, a ja zbieram na lepszy aparat :)

Moja grupa na FB o wygranej walce z anoreksją: Klik! oraz grupa dla osób zmagających się z ŁZS: Klik

Ceneo.pl

Bielenda

zdrowie

niedziela, 28 września 2014

489. Gotujemy w weekend, cz. 18 jabłecznik z kruszonką

Witajcie!

Jako tradycja nakazuje, w niedzielę pichcimy słodkości!
Dziś kolejna wariacja na temat jabłecznika.

Była już wersja na bogato z migdałami i wiórkami kokosowymi: Klik! , która przypadła Wam do gustu.
Mam nadzieję, że równie ciepło powitacie obecny twór jabłecznikowy z kruszonką.

Wypiek gotowy
Każde zdjęcie można powiększyć przez "klik" na nie:






Składniki:

2 szklanki mąki
150 gr cukru
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
1 kg jabłek, ewentualnie musu jabłkowego
szklanka bułki tartej
100 gr masła
3 łyżki mleka

Do kruszonki:

1 szklanka mąki
50 gr cukru
50 gr masła


Czynności:

1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie, po czym kroimy na małe kawałki do rozgrzanego garnka. Gotujemy z bułką tartą przez ok. 10 min, - można posłodzić do smaku - aż jabłuszka się nam rozciapią i nieco zgęstnieją.
2. Na stolnicy ugniatamy ciasto z mąki, jajek, mleka, masła, cukru i proszku do pieczenia. Gdy ładnie się nam składniki połączą, formujemy papkę w kulę, którą wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby się schłodziła zacnie.
3. Po małym zlodowaceniu, ciasto wałkujemy w kształt koła i wykładamy nim tortownicę (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą). Na tak przygotowaną blachę z ciastem wykładamy rozciapane jabłka..
4. Czas na kruszonką! Na stolnicy rozgniatamy masło z cukrem i mąką, formując z nich takie małe, niedbałe kulki/bobki/grudki. Owymi tworami posypujemy jabłkowy wierzch ciasta. Gdy już wszystko jest ładnie i pięknie ozdobione, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 45 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Żremy!

Upichcicie?

Kathy Leonia

24 komentarze:

  1. Z przyjemnością zapoznam się bliżej z tym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, ja znów na diecie. jeszcze 6 kg brakuje do idealnej wymarzonej wagi

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie, bardzo lubie szarlotki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo mniam :) bardzo lubię jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja to Cię podziwiam, że Tobie się chcę tak piec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upichcę upichcę! :) Aż ślinka cieknie na sam widok! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda tak puszycie.. mniaam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze w niedziele musisz mnie kusić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam swój sprawdzony rodzinny przepis, więc nie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko jadam ciasta z owocami, ale na jabłecznik mam ochotę ;>

    OdpowiedzUsuń
  11. ja akurat jabłecznika nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Walmart

hx caps

www.uusoccer.ru