Witajcie!
W niedzielę powracamy do tradycji łasuchowej, czyli gotujemy!
Zapodam Wam prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto, które umili Wam wrześniowe wieczory.
Jabłecznik, bo o nim mowa, można jeść w wersji skromnej - bez dodatków, albo na bogato - z lodami, czekoladą lub bitą śmietaną.
Moja wersja jest skromniejsza.
Oto efekt:
Składniki:
3 szklanki mąki
150 gr cukru
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
1 kg jabłek, ewentualnie musu jabłkowego
szklanka bułki tartej
100 gr masła
3 łyżki mleka
Do dekoracji:
płatki migdałowe
wiórki kokosowe
cukier puder
Czynności:
1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie, po czym kroimy na małe kawałki do rozgrzanego garnka. Gotujemy z bułką tartą przez ok. 10 min, - można posłodzić do smaku - aż jabłuszka się nam rozciapią i nieco zgęstnieją.
2. Na stolnicy ugniatamy ciasto z mąki, jajek, mleka, masła, cukru i
proszku do pieczenia. Gdy ładnie się nam składniki połączą, formujemy
papkę w kulę, którą rozdzielamy na dwie części i które to kawałki wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby się schłodziły
nieco.
3. Po małym zlodowaceniu, jedną część ciasta wałkujemy w kształt koła i wykładamy nim tortownicę (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą).
Na tak przygotowaną blachę z ciastem wykładamy rozciapane jabłka, które posypujemy płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi.
4. Z pozostałej części ciasta, formujemy cienkie, prostokątne paseczki, którymi to będziemy przyozdabiać kokosowo-migdałowy wierzch. Paski układamy a'la szachownica. Gdy już wszystko jest ładnie i pięknie ozdobione, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 45
min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca, posypujemy cukrem-pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Popuszczamy pasa
7. Żremy!
Lubicie jabłeczniki?
Kathy Leonia
Strony
GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE
Oświadczenie
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Mój stary blog - Karia18
Szukaj na tym blogu
Bielenda
zdrowie
niedziela, 7 września 2014
17 komentarzy:
ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:
Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam jabłecznik! uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńMniaaammm, ale pysznie i już typowo jesiennie ;)
OdpowiedzUsuńja już od roku niczego nie upiekłam, zebrać się nie mogę, uwielbiam jabłecznik
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami. W zasadzie to uwielbiam wszystkie ciasta :)
OdpowiedzUsuń6 a wręcz 7 punkt najlepszy - Labravka kocha jabłeczniki to się tylko ciesz,że mam daleko do Ciebie bo bym Ci wyżarła połowę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam go piec ale z wiórkami nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMniammm - wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lubimy jabłecznik, ale tej wersji nie znałam :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś apetytu ! :P spróbuję w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciepły jabłecznik z lodami :D mmm... smaku mi tylko narobiłaś!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik, ale nie jestem pewna czy ten nie byłby dla mnie za słodki ;)
OdpowiedzUsuńszkoda, że piekarnika nie mam ;/
OdpowiedzUsuńA mój piekarnik padł i nie mogę piec ciast, bu :(
OdpowiedzUsuńlubimy jabłeczniki! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jablecznik! Ten wyglada tak smakowicie, ze mam ochote monitor pochlonac :)!
OdpowiedzUsuńOwszem, jabłeczniki sa pycha. :)
OdpowiedzUsuńzdecydowałam się skusić na przepis :)
OdpowiedzUsuń