.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 21 września 2014

482. Gotujemy w weekend, cz. 16 tarta z budyniem waniliowym, bananem i galaretką wiśniową

Witajcie!

Niedziela.
Leniwy dzień, pełen odpoczynku i regeneracji.

Pora więc popuścić pasa i zabrać się za kosztowanie pyszności.

Dziś na deser proponuję tartę z budyniem waniliowym, bananem i galaretką wiśniową.

Dzieło po upichceniu.
Każde zdjęcie można powiększyć przez "klik" na nie:






Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
80 gr masła
50 gr cukru pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
cukier waniliowy
1 galaretka wiśniowa
2 banany


Czynności:

1. Na stolnicy ugniatamy ciasto z mąki, jajek, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia. Gdy ładnie się nam składniki połączą, formujemy papkę w kulę i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, coby się schłodziło nieco.
4. Po ochłodzeniu, ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty/tortownicę (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą). Tak przygotowaną blachę z ciastem nakłuwamy delikatnie widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 20 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Czas na krem! 3. Gotujemy 2 budynie na 3 szklankach mleka i cukrze. Przygotowany specyfik odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy się masa ostudzi, wykładamy ją na ciasto.
8. Rozrabiamy galaretką z wodą i odstawiamy do stężenia.
9. Kroimy banany w kostkę i układamy na budyniowej warstwie.
9. Gdy galaretka jest już mało płynna, zalewamy owoce.
10. Tak przygotowany wypiek wkładamy do lodówki na jakieś 3 godziny.
11. Żremy!

Spróbujecie?

Kathy i Leon

PS. Na pojawiające się pytania pod poprzednim postem odnośnie pielęgnacji brwi, spieszę Was radośnie powiadomić, iż post się o tej tematyce właśnie się tworzy i będzie na dniach.

25 komentarzy:

  1. Hello!
    Congratulations!
    Welcome to your blog is to accept, in the "International Directory Blogspot"
    POLAND Division No. 1195
    Have a great day
    Regards
    Chris

    I will seal the badges for your blog http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/02/14090209425712502812494399.jpg

    Placing the badge on your blog entitles the status of "VIP"

    OdpowiedzUsuń
  2. Że Ci się chce piec ciasta w weekendy ;p
    Oczywiście chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze w rana w weekend robisz mi ochotę:))) na coś słodkiego! oj Ty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. za budyniem solo nie przepadam, ale w cistach mi smakuje :D może i to by mi posmakowało ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli o pieczenie chodzi, to wychodzi mi tyko pizza :(

    OdpowiedzUsuń
  6. ja to nawet nie będę powiększać zdjęć, bo już mam na niego smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nie pamiętam kiedy jadłam domowe ciasto, mniamm, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie w domu gości się szarlotka. :) ale tarty też bardzo lubię,zwłaszcza tą ze ' Staropolskiej ' z truskawkami i borówkami. ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wodzisz na pokuszenie tą tarta. Chętnie zjadłabym kawałeczek . Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś ta galaretka pofalowana jakby sztorm przeszedł przez ciasto xD

    OdpowiedzUsuń
  11. To przepis na moje zdolności kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie robiłam nigdy tarty, ale wygląda przepysznie, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowicie wygląda:)

    Nie wypadają, ba nawet nie za bardzo się łamią:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, tatra wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oooo mniam <3 takie pyszności to ja uwielbiam i chetnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm! Pychotka!

    Miałam pomysł,że w ten weekend coś upiekę, to mnie coś rozłożyło. ;/

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.