.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 września 2014

475. Gotujemy w weekend, cz. 16 tort śmietankowo-kokosowy z budyniem czekoladowym i kajmakiem

Witajcie!

Tak jak obiecałam wczoraj, tak dziś wstawiam przepis na cudownie rozpływający się w ustach tort.
 Ów specjał to delicja śmietankowo-kokosowa z budyniem czekoladowym i masą kajmakową.

Brzmi skomplikowanie?
Nic prostszego!
To tort dla lenia, bowiem jest bez pieczenia.

Tak oto wygląda skończone dzieło.
Każde zdjęcie można powiększyć poprzez "klik" na nie:







Składniki:

2 paczki herbatników/krakersów/biszkoptów
4 szklanki mleka; 1 do maczania ciastek, 3 do budyniu
2 budynie czekoladowe
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki cukru
paczka wiórek kokosowych
250 ml śmietanki 30%


Czynności:

1. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Do tak przygotowanej formy kładziemy pierwszą warstwę herbatników/krakersów/biszkoptów, umoczonych uprzednio mleku - z jednej jak i z drugiej strony. Gdy na koniec układania zobaczymy, że gdzieś nam prześwituje dno tortownicy, wypełniamy widoczne dziury pokruszonymi ciastkami.
3. Gotujemy budynie na 3 szklankach mleka i cukrze. Przygotowany specyfik odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy się masa ostudzi, wykładamy ją na ciastka.
4. Na warstwie budyniu powtarzamy czynności z 2.
5. Masę kajmakową wkładamy go garnka z gorącą wodą - dzięki czemu będzie nam ją łatwiej wyjąć - po czym przekładamy na 2 warstwę ciastek.
6. Na warstwie kajmaku powtarzamy czynność z 4.
7. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno i dajemy ją na 3 warstwę ciastek.
8. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
9. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

22 komentarze:

  1. Wyglada cudownie! Koniecznie musze wyprobowac ;)

    Zapraszam: gertrama.blogspot.com
    obserwujemy? Odp u mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam!
    jeśli możesz to poklikaj w kliki w poście u mnie :)
    http://panmalofel.blogspot.com/2014/09/black-guns_13.html

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeej, ale pysznie wygląda. *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo - wygląda cudownie! *_* Nie powinnam oglądać takich postów i zdjęć o tej godzinie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, zaslugujesz na nagane, jak mozna tak bezczelnie kusic ;P! Czlowiek caly dzien poza domem, wraca, a tu takie smakowitosci i ze niby spac ma sie teraz polozyc ;)?
    Przepis leci do zakladek :*

    OdpowiedzUsuń
  6. jak to jest? co poniedziałek jestem na diecie.. widzę takie mniam cudeńko i czekam do kolejnego poniedziałku! hehe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno jest pyszne. :) ja na razie trzymam się z dala od ciasta, albowiem staram się zrzucic wagę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo jadłabym, jadła :D
    a jak bez pieczenia, to już w ogóle jestem na TAK :))

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.