.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 listopada 2015

898. Gotujemy w weekend, cz. 35 waniliowe ciasteczka z posypką

Witajcie!

Dziś będzie pysznie i czekoladowo.

Zapodam Wam przepis wręcz banalny na waniliowe ciasteczka z posypką i orzechem ziemnym.

Oto jak wyglądały po przygotowaniu:








Składniki:

szklanka mąki pszennej
50 g masła
2 łyżki mleka
3 cukry waniliowe
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
łyżeczka olejku waniliowego 


Do pieczenia:

ok. 15-20 foremek do muffinek

Do dekoracji:

posypka czekoladowa
cukier puder

Czynności:

1. Do garnka wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukry. Mieszamy wszystko, co by się przegryzło.

2. Dodajemy do tego składniki mokre czyli: masło, pokrojone uprzednio w małe kostki oraz ekstrakt waniliowy, jajko i mleko. Następnie dalej mieszamy dziarsko wszystkie składniki, aby powstała nam stabilna ciastowa masa. Jeśli uznamy, że konsystencja jest za rzadka/gęsta, dodajemy mleka/mąki. 
3. Tak przygotowaną papkę rozdzielamy do foremek muffinkowych, rozłożonych na blasze do pieczenia. Każdą muffinkę napełniamy do ok. połowy wysokości.
5. Całość wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
6. Po wyjęciu i ostygnięciu, wypiek wyciągamy z foremek muffinkowych, przekładamy na talerz i zdobimy posypką czekoladową lub cukrem pudrem.
7. Gapimy się z ukontentowaniem.
8. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon w czekoladzie

56 komentarzy:

  1. Świetny przepis :)
    Na pewno niedługo go wypróbuję. A ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowitości. W sam raz na niedzielę :) punkt 7 i 8 przepisu- prosto i do rzeczy, uwielbiam Cię! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ciekawie, podziel się. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Może ;) Dziś akurat mamy ochotę na drożdżowe. Obiecałam, że upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają naprawdę pysznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetnie wyglądają ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm uwielbiam ciasteczka na bazie masła :-) Twoje wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, wyglądają bardzo smacznie, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smacznie :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha pycha pycha !!!
    podziel się :)
    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już dawno niczego nie piekłam :D Chyba mnie zainspirowałaś na przyszły weekend - pora upiec jakieś ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Weź dla mnie jedną w sobote;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Choc slodyczy nie jadam, musze przyznac, ze wyglada mega apetycznie :)! Sorki Leos za brak odzewu u mnie, chorobsko mnie powalilo, ale tak na maksymalnego maksa (anemia + zatoki ;/).

    OdpowiedzUsuń
  14. ja zrobiłam sernik bounty i też był boski ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to jesteś dziewczyna uniwersalna :) i makijaż,i włosy i kuchnia. Marzenie każdego faceta.

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej podoba mi się punkt 8! :D A tak serio to zapisałam przepis i kiedyś je zrobię:D :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają przepysznie :)) Z chęcią sama bym zrobiła jakieś ciasteczka, babeczki, czy inne łakocie, ale nie mam piekarnika :( a raczej mam ale niedziałający.

    OdpowiedzUsuń
  18. POPROSZĘ CHOĆBY O JEDNO! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie proste, a takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A gdzie ten orzech w przepisie? ;) Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wiem jak inni, ale ja uwielbiam zwłaszcza ten ostatni punkt :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają przepysznie . Miałam w planach weekendowych karpatke dla męża, uwielbia , okazja byla rocznica slubu ale rozlozyla mnie choroba ; (

    OdpowiedzUsuń
  23. Super aż mi się coś na słodko zachciało hehe :) wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Smacznie wyglądają , Kochana narobiłaś mi porządnego smaka , jutro z synkiem będziemy je piec;*

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio mam manię pieczenia. Mój Mąż i Synek wcinają wszystko, co im przygotuję. Kochają słodkości, a te zrobione w domu są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zjadłabym. :)
    A ja ostatnio ciasto z jabłkami na kruchym spodzie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. dawno nie robiłam wykrawanych ciastek. pan mąż ma ostatnio faze na ciastka z ciasta francuskiego. a idą swieta, wypadałoby zrobić pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...