.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 maja 2017

1433. Gotujemy w weekend, cz. 59 tarta z warzywami i salami

Witajcie!

Dziś ugotujemy coś pysznego.

Oto co mi wyszło z piekarnika:







Składniki:

a) ciasto

szklanka mąki pszennej typu Szymanowska

szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50 ml mleka (ja dodaję na oko, aby ciasto było w konsystencji nie za płynnej)
2 łyżki margaryny typu Rama

b) dodatki


starty ser żółty
ok. 7 kostek mrożonego szpinaku
ok. 7 pieczarek
10 plastrów salami
3 ząbki czosnku
1 spora cebula

c) przyprawy


sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano

d) sos pomidorowy gotowy


ketchup Tortex pikantny

e) sos czosnkowy własnej roboty

łyżka majonezu
łyżka śmietany 18%
2 ząbki starte na tarce ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano

Czynności:

1. Do rondelka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i mieszamy. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i wrzucamy masło. Wszystko ładnie mieszamy/blendujemy do zniwelowania grudek tak, aby powstała w miarę zwarta kulka.
2. 
Czas na warzywa i dodatki! Pieczarki i szpinak myjemy i kroimy według uznania, a cebulę, czosnek w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.  Formę do tarty (średnica 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką na tarta. Na to wylewamy nasze ciasto. Masę pokrywamy posiekanymi warzywami i plasterkami salami. Posypujemy startym serem żółtym.
4. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-30 minut.
5. Po upieczeniu wykładamy na talerz.
6. Polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym - wszystkie składniki podane w podpunkcie e) mieszamy ze sobą.
7. Gapimy się z ukontentowaniem.
8. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon w ketchupie

63 komentarze:

  1. Muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieraz jadłam już różne tarty, ale takiej z chęcią bym spróbowała. Musiała być przepyszna.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super się sprawdzi jak goście wpadną na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty ale takiej jeszcze nie jadłam, z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest pyszna, zrobię taką, bo składniki mi odpowiadają! Pozdrawiam ( :

    OdpowiedzUsuń
  6. O rajku, ale bym zjadła taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię tarty z warzywami :)) Zwykle w porze wiosenno- letniej często goszczą na moim stole. Może upiekę jedną tak jak Ty, by wiosna wreszcie zdecydowała się u nas rozgościć ( chwilowo pogoda jest raczej jesienna ) ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam takiej tarty, zawsze tylko na słodko.
    Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Now I am hungry again! hahaha
    Have a lovely Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  10. aaaaach zjadłabym całą !!!! Wyglada tak apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda mega apetycznie! Nigdy czegoś takiego nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam mam zamair zrobić jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym. Wygląda bardzo smacznie i kolorowo. Musze kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  14. smacznie wygląda, na pewno pożywna

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda jak pizza, a ja jestem prawdziwym pizzomaniakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapisuję twój przepis- kiedyś na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tarty są przepyszne! Twoja wygląda też na taką :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ach, uwielbiam tarty, szczególnie rybne! :) Niedługo zagości u mnie, pierwszy raz od dawna, tuńczykowa albo łososiowa, jeszcze się nie zdecydowałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smacznie wygląda.
    Musze koniecznie ją zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale się zrobiłam głodna! Musi smakować wyśmienicie! Ale w składnikach pominęłabym pieczarki bo ich nie lubie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudnie wygląda ta tarta ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ pyszności :) musze spróbować sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności :) Zostaw coś dla mnie XD

    OdpowiedzUsuń
  25. Tartę uwielbiam, ale ja bym robiła bez salami :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Zajadałabym z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks very tasty!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie wygląda ta tarta :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo fajny przepis, na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda pysznie :) spróbuję kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam tarty! Chętnie wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Szybko i smacznie ;) Tarta wyszła super :D

    OdpowiedzUsuń
  33. It looks delicious, yammy :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wolałabym wersję tarty na słodko:D

    OdpowiedzUsuń
  35. The recipe looks very delicious. I like ingredients...

    OdpowiedzUsuń
  36. poproszę kawałek na wynos :) albo o zrobienie takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam salami więc pewnie wypróbuję ten przepis ;) obawiam się tylko, że zjadłabym całą naraz ^^

    OdpowiedzUsuń
  38. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  39. Tarty "na słono" nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Nice post dear :) good idea :D <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Bardzo fajna tarta warzywna :) Bardzo lubię takie dania :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciekawa propozycja :) Nigdy nie robiłam tarty. Twoja pomimo tego, że jest mocno warzywna zachęca do jedzenia :) Gdybym miała wolną chwile to z przyjemnością wypróbowałabym ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Jeszcze nigdy nie miałam okazji przyrządzić takiej tarty, ale tę bym chętnie zjadła :) Muszę wypróbować przepis :O

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.