Dziś ugotujemy coś pysznego.
Oto co mi wyszło z piekarnika:
a) ciasto
szklanka mąki pszennej typu Szymanowska
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50 ml mleka (ja dodaję na oko, aby ciasto było w konsystencji nie za płynnej)
2 łyżki margaryny typu Rama
b) dodatki
starty ser żółty
ok. 7 kostek mrożonego szpinaku
ok. 7 pieczarek
10 plastrów salami
3 ząbki czosnku
1 spora cebula
c) przyprawy
sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano
d) sos pomidorowy gotowy
ketchup Tortex pikantny
e) sos czosnkowy własnej roboty
łyżka majonezu
łyżka śmietany 18%
2 ząbki starte na tarce ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano
Czynności:
1. Do rondelka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i mieszamy. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i wrzucamy masło. Wszystko ładnie mieszamy/blendujemy do zniwelowania grudek tak, aby powstała w miarę zwarta kulka.
2. Czas na warzywa i dodatki! Pieczarki i szpinak myjemy i kroimy według uznania, a cebulę, czosnek w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Formę do tarty (średnica 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką na tarta. Na to wylewamy nasze ciasto. Masę pokrywamy posiekanymi warzywami i plasterkami salami. Posypujemy startym serem żółtym.
4. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-30 minut.
5. Po upieczeniu wykładamy na talerz.
6. Polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym - wszystkie składniki podane w podpunkcie e) mieszamy ze sobą.
7. Gapimy się z ukontentowaniem.
8. Żremy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon w ketchupie
Lubię tarty :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńNieraz jadłam już różne tarty, ale takiej z chęcią bym spróbowała. Musiała być przepyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
super się sprawdzi jak goście wpadną na kolację:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty ale takiej jeszcze nie jadłam, z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna, zrobię taką, bo składniki mi odpowiadają! Pozdrawiam ( :
OdpowiedzUsuńO rajku, ale bym zjadła taką tartę :D
OdpowiedzUsuńLubię tarty z warzywami :)) Zwykle w porze wiosenno- letniej często goszczą na moim stole. Może upiekę jedną tak jak Ty, by wiosna wreszcie zdecydowała się u nas rozgościć ( chwilowo pogoda jest raczej jesienna ) ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej tarty, zawsze tylko na słodko.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
Now I am hungry again! hahaha
OdpowiedzUsuńHave a lovely Sunday!
aaaaach zjadłabym całą !!!! Wyglada tak apetycznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! Nigdy czegoś takiego nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mam zamair zrobić jutro :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, na pewno pożywna
OdpowiedzUsuńWygląda jak pizza, a ja jestem prawdziwym pizzomaniakiem :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty :)
OdpowiedzUsuńZapisuję twój przepis- kiedyś na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńTarty są przepyszne! Twoja wygląda też na taką :D
OdpowiedzUsuńAch, uwielbiam tarty, szczególnie rybne! :) Niedługo zagości u mnie, pierwszy raz od dawna, tuńczykowa albo łososiowa, jeszcze się nie zdecydowałam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie ją zrobić ;)
Pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńKochana :* Wbijam do Cb na obiad :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńale się zrobiłam głodna! Musi smakować wyśmienicie! Ale w składnikach pominęłabym pieczarki bo ich nie lubie :D
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ta tarta ♥
OdpowiedzUsuńAleż pyszności :) musze spróbować sama zrobić
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Zostaw coś dla mnie XD
OdpowiedzUsuńTartę uwielbiam, ale ja bym robiła bez salami :D
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Dziś jestem na nie:P
OdpowiedzUsuńZajadałabym z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńAle wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty :)
OdpowiedzUsuńLooks very tasty!
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
Pysznie wygląda ta tarta :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiadek:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) spróbuję kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty! Chętnie wypróbuje Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie ;) Tarta wyszła super :D
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, yammy :)
OdpowiedzUsuńwolałabym wersję tarty na słodko:D
OdpowiedzUsuńThe recipe looks very delicious. I like ingredients...
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek na wynos :) albo o zrobienie takiej :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam salami więc pewnie wypróbuję ten przepis ;) obawiam się tylko, że zjadłabym całą naraz ^^
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńTarty "na słono" nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNice post dear :) good idea :D <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta warzywna :) Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
yum yum.. i love it...
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) Nigdy nie robiłam tarty. Twoja pomimo tego, że jest mocno warzywna zachęca do jedzenia :) Gdybym miała wolną chwile to z przyjemnością wypróbowałabym ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam okazji przyrządzić takiej tarty, ale tę bym chętnie zjadła :) Muszę wypróbować przepis :O
OdpowiedzUsuń