GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!



Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się rano, między 7-9!
Aby nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB i Instagramie i Tik Toku.

Uprzejmie proszę o klikanie w reklamy! Was to nic nie kosztuje, a ja zbieram na lepszy aparat :)

Moja grupa na FB o wygranej walce z anoreksją: Klik! oraz grupa dla osób zmagających się z ŁZS: Klik

Ceneo.pl

Bielenda

zdrowie

niedziela, 11 września 2016

1195. Gotujemy w weekend, cz. 49 pizza dwóch smaków na proszku do pieczenia szpinak i salami

Witajcie!

Dziś przychodzę do Was z czymś dobrym.

Będzie to pizza na cienkim cieście z proszku do pieczenia, którą podzieliłam na dwie części.

Część pierwsza to opcja mięsna z salami, pieczarkami i serem.
Część druga to propozycja dla wegetarian ze szpinakiem, pieczarkami i - o ciekawostka - także z serem.

Oto  jak wyszło:









Składniki:

a) ciasto

szklanka mąki pszennej typu Szymanowska

szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50 ml mleka (ja dodaję na oko, aby ciasto było w konsystencji nie za płynnej)
2 łyżki margaryny typu Rama

b) dodatki


ser żółty
ok. 200 g szpinaku - taki mrożony w kostkach
ok. 7 pieczarek
10 plastrów salami
3 ząbki czosnku
1 spora cebula

c) przyprawy


przyprawa do pizzy z Kociołka Smaków  Klik!

d) sos pomidorowy gotowy


ketchup Tortex pikantny

e) sos czosnkowy własnej roboty

łyżka majonezu
łyżka śmietany 18%
2 ząbki starte na tarce ząbki czosnku
przyprawy: Klik!

Czynności:

1. Do rondelka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i mieszamy. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i wrzucamy masło. Wszystko ładnie mieszamy/blendujemy do zniwelowania grudek tak, aby powstała w miarę zwarta kulka.
2. Na stolnicę posypaną mąką wykładamy naszą ciastową kule i zaczynamy wałkowanie. Ja preferuję cienkie ciasto, więc rozpłaszczam zioma ile się da.

3. Czas na warzywa i dodatki! Pieczarki i szpinak myjemy i kroimy według uznania, a cebulę, czosnek w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Na blaszkę do pieczenia - wyłożoną papierem do pieczenia - wykładamy nasze rozwałkowane ciasto i dzielimy je na dwie części. Na jednej układamy składniki warzywne: szpinak, cebulę, czosnek, a na drugiej to samo tylko że jeszcze z salami na deser. Obie połówki posypujemy startym serem żółtym i przyprawą do pizzy: Klik!
5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 15 minut, aż do roztopienia sera.
6. Po upieczeniu wykładamy na talerz.

7. Polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym - wszystkie składniki podane w podpunkcie e) mieszamy ze sobą.
8. Gapimy się z ukontentowaniem.
9. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon w ketchupie

66 komentarzy:

  1. oryginalnie,pewnie mój rodzinny Włoch by się przeraził widząc taki przepis na ciasto;) ja zaś pizzy wybitnie nie lubię,nieważna jaka,ser mi przeszkadza do tego stopnia, że jego zapach powoduje,że nie mogę wejść do pizzerii ;)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :-) Ja dziś mam imprezę pożegnalną, więc mięsiwa będzie sporo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią skusiłabym się na tą wersję ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam z proszkiem do pieczenia :) Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis na pizzę :) Wybieram opcję z salami. Mniam, mniam! Żeby już od rana ludzi kusić takimi pysznościami? Nie ładnie :D
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, bez czekania aż wyrośnie ciasto? To coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda ciekawie, ja wolę zamówić ulubionej pizzeri

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przygotować, bo dawno nie robiłam pizzy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto na pizzę robię wyłącznie na drożdżach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym do tego dodała duuuużo sera jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie wygląda♥ Ja szukam przepisu na bezglutenową :) niestety...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię jeść pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja kiedyś jeszcze z A. robiłam pizzę z proszku do pieczenia i wyszedł zakalec. ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. ja pracuję w pizzeri.. :D to mam pizzy aż nad to :) Ale robią taką dobrą, że trudno powiedzieć nie :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks delicious! Wish you a great start of new week! :)xoxo

    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda przepysznie!

    silvervea.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, wygląda świetnie i jestem pewna, że kupne, gotowe pizze nawet w najmniejszym stopniu nie umywają się do takiej domowej :))

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  18. Może nie wygląda nie wiem jak idealnie ta pizza, ale to tylko bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że była pyszna! ;)

    Ja robię dzisiaj pierwszy raz faszerowane papryczki z mięskiem mielonym, ryżem i serem, także trzymajta kciuki! ;D

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie smakołyki pokazujesz przed śniadaniem? I teraz nic innego mi nie zostało jak lecieć do lodówki i zrobić cos dobrego do jedzenia :) Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pizza. Kusisz. Kocham pizzę :D chyba wiem, co bedzie na obiad dzis ;)



    Zapraszam do mnie na mały konkurs :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie robiłam sama spodu do pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam pizzę! Taka podzielona na pół jest świetną opcją, bo mamy 2 w 1! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hmm.. to taki wyrób pizzopodobny. ;) Ja bym się nie odważyła na taką profanację. :D Pewnie dlatego, że jestem ortodoksem, jeśli chodzi o tą akurat potrawę. :)
    Ale to nie zmienia postaci przeczy.. iż Twoje danie wygląda przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja zawszę robię pizze w kwadratowej blaszce, takiej wielkiej na cały piekarnik, bo zawsze się znajdzie sporo chętnych domowników do jedzenia. :D
    Tą z salami chętnie bym spróbowała. Wyznaję zasadę, że pizza bez mięsa to nie pizza.:D

    OdpowiedzUsuń
  26. Spróbuje w przyszły piątek, bo uwielbiam kuchenne eksperymenty, ostatnio przerobiłam skrzynkę pomidorów na sos więc będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawie to wygląda, będę musiała wypróbować :)

    https://nikoleannj.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  28. Też czasem robię jedną część czegoś w kilku smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mmm jakie pyszności, chyba wykorzystam kiedyś taki przepis tylko bez salami :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm jakie pyszności, chyba wykorzystam kiedyś taki przepis tylko bez salami :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam! :) uwielbiam pizze ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Coś tam os siebie dołożę i wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak ja lubię domowej roboty pizzę! Nie tylko dlatego, że smak jest niepowtarzalny, przede wszystkim dlatego, że podnosi moją samoocenę - o ile mi wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  34. bardzo dziękuję za miły komentarz, również obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. ale pysznosci :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/na-rynku-kosmetycznym-pojawia-sie.html

    OdpowiedzUsuń
  37. Zgłodniałam od samego patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam pizzę ! To mój smakołyk i ulubieniec :) Bardzo ciekawa jest Wasza wersja - bardzo lubię szpinak i pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  39. domowa pizza jest najlepsza :) jak się ma przepis na dobre ciasto to można ładować wszystko ile wlezie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pizza bez sera to nie pizza :) Zjadłabym całą! :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Wyglada super :3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Really good post. I like it

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  43. Wygląda pysznie! :)
    http://aboutbeautybysonia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  44. Takiego przepisu jeszcze nie miałam. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  45. Mój domowy specjalista ds. pizzy robi ciasto zawsze na drożdżach :) A ja jestem tylko specjalistką ds. konsumpcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Mniam ;) zjadłabym, ale może nie dzisiaj; jeszcze czuję w brzuchu popołudniowe prażonki ;

    OdpowiedzUsuń
  47. Ja pizzy nie lubię:D Ale podziwiam wszystko, co robione w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Dziś mam właśnie pizze. Twoja również wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  49. pizza is my fav... so yummy..

    http://jehanmohammad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  50. Nie ma to jak domowa pizza z ulubionymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  51. there's nothing ebtter for a weekend, than homemade pizza!

    OdpowiedzUsuń
  52. Brzmi smacznie i kusząco :-) Rzadko ostatnio gotuję, ale może wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  53. Super wyszła Pani pizza :) Ja uwielbiam pizzę domowej roboty :) Do takiej pizzy idealnie pasuje sos koperkowy lub czosnkowy :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  54. Ja się zapisuję na tę wegetariańską wersję! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda pysznie i zapewne tak samo smakuje. Pizze uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Walmart

hx caps

www.uusoccer.ru