.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 10 kwietnia 2016

1041. Gotujemy w weekend, cz. 43 truskawkowy sernik z płatkami migdałowymi.

Witajcie!

Z racji na to, że ostatnio mam bzika na punkcie sernika, dziś, podobnie jak i w zeszłym tygodniu, to on królować będzie jako deser do obiadu niedzielnego.


Zapodam Wam zatem przepis na pachnący wiosną truskawkowy sernik z płatkami migdałowymi.


Oto jak wyglądał po upieczeniu:

















Składniki:


ciasto:


1 szklanka mąki pszennej typu Szymanowska
2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka (dodaję na oko, zależy od konsystencji ciasta)

krem:


małe wiaderko truskawkowego serka sernikowego

1 budyń waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru

dekoracja:


garść płatków migdałów


Czynności:


1. Do miski wrzucamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i mieszamy. Potem czas na składniki  mokre: masło, mleko, jajko. Całość mieszamy do jednolitej masy.

2. Po wymiksowaniu, ciasto przelewamy na formę do tarty/tortownicy (posmarowane uprzednio masłem i posypane bułką tartą). 
3. Czas na krem! Do serka truskawkowego wsypujemy cukier puder, budyń (możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej jeszcze dla zachowania ścisłości kremu) i mieszamy do zniwelowania grudek. Gdy całość masy wygląda na jednolitą, przekładamy na przygotowany wcześniej spód.
4.Tak przygotowaną blachę z ciastem posypujemy po całości płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy jakieś 35-40 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Gapimy się z ukontentowaniem na nasze dzieło życia.
7. Żremy!

Spróbujecie?


Kathy i Leon

65 komentarzy:

  1. Piec mi się nie chce :p Ale zjadłabym chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama spróbowałabym jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. KOCHAM SERNIK! Dzisiaj mam blogowe urodziny więc powinnam jeden kawałeczek dostać hihiihihih! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon truskawkowy tuż tuż, może upieczesz coś z tych owoców?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :)


    Kochana jeśli możesz poklikaj w linki w poście :
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2016/04/wiosenne-nowosci-z-romwe-i-shein.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Omniomniom :3 Przyślij mi kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  7. A nie myślałaś by dodać jajka? Byłby bardziej puszysty :) żółtka utrzyj z serem, osobno piana i sernik będzie wysoki:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym się skusiła wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam serniki a ten wygląda dość apatycznie;-) również zaoobserwowałam ;-) miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi i wygląda bardzo apetycznie :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie jeśli chodzi o serniki to jakoś te smakowe owocowe nie bardzo mi poschodzą... Z owocami tak, ale inaczej nie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam serniki, już do Ciebie jadę kochana :)
    mam ze sobą Fale Dunaju, więc będzie wymiana :) mam nadzieję, że lubisz
    :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, a ja na diecie

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wygląda! ;3
    Pozdrawiam,
    aniam10.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. ja mam 2 lewe ręce do pieczenia ( tylko mufinki umiem robić ) ale Twoje przepisy są takie łatwe i świetnie wygląda efekt końcowy to chętnie wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawkowy sernik <3 <3 <3 Poezja po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wiem dlaczego, ale ubóstwiam wszelkie różowe ciasta. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kuszący. Już od samego patrzenia ma się na niego ogromną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oh, jak ja nie lubię truskawkowych przetworów :( ale wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowicie wygląda :D
    Zapraszam do mnie http://darishia.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  21. Swietnie wyglada, taki delikatny! Dołączam do grona stałych bywalców:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda smakowicie ;) Ja dziś idę do babci, więc ciasta na pewno nie braknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie królują owsiane ciasteczka :d

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności ;) Ja wczoraj robiłam po raz pierwszy tartę na jaglance, też bardzo smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. pysznie wygląda :) zjadłabym! ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmmm wygląda apetycznie :D zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie jestem zapalonym cukiernikiem ale chętnie przygarnęłabym takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie używałam smakowych serków do sernika i czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Prosty, szybki i pewnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. A ja zrobiłam sernika na zimno! Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie dziś sernik pomarańczowy :) Też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  33. Ranyyy, jak Ty kusisz! Ja tutaj muszę się pilnować żebym w kieckę ślubną się wbiła, a Ty kusisz takimi smakołykami :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Coś czuję, że ja u Ciebie w weekend to bym tylko jadła i jadła :D Czarujesz wspaniałości. Tak delikatnie i zachęcająco wygląda to ciasto. Zaproś mnie na nie :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pyszności :) !!!!!!!!!! Przepis bardzo prosty to myślę że dam radę zrobić :P choć lepiej smakuje jak ktoś zrobi i jeszcze poda :> :P

    OdpowiedzUsuń
  36. I zrobiłam się głodna, a to już środek nocy :p

    OdpowiedzUsuń
  37. Mniam. Nic więcej nie napiszę...

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja bym najchętniej z tego zjadła te migdały. :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Szkoda że ja nie umiem piec takich cudów !

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.