Witajcie!
Dziś coś pysznego przygotujemy.
Oto pachnący jabłuszkami typu papierówki cudak:
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
2 łyżki masła
poł szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
ok. pół szklanki mleka (mleko dodaję na oko zwykle w zależności od konsystencji ciasta)
szczypta soli
nadzienie jabłeczne:
ok. 1 kg jabłek papierówek
cukier do smaku - w zależności od preferencji - ok. pół szklanki
dekoracja:
garść płatków migdałów zmielona w mikserze
Czynności:
1. Do garnka A wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko i mieszamy. W garnku B ubijamy natomiast całe jajka z cukrem. Następnie do garnka B przelewamy po trochu, ostrożnie - delikatnie mieszając - zawartość garnka A. Po przelaniu całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
2. Po wymiksowaniu, ciasto przelewamy na formę do tarty (posmarowane uprzednio masłem i posypane bułką tartą).
3. Czas na jabłka! Do blendera wrzucamy umyte i obrane ze skórki jabłka. Dodajemy cukier. Mielimy na gładką masę.
4. Na ciasto przekładamy masę jabłuszkową - kto chce może do niej dodać i cynamon. Na to posypujemy zmiksowane płatki migdałowe. Kto lubi ciasta bardziej słodkie może na płatki migdałowe posypać jeszcze cukier. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy jakieś 35-40 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Gapimy się z ukontentowaniem na nasze dzieło życia.
7. Żremy!
Spróbujecie?
Kathy i Leon
Strony
GOOGLE TRANSLATOR - SELECT LANGUAGE
Oświadczenie
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Mój stary blog - Karia18
Szukaj na tym blogu
Bielenda
zdrowie
niedziela, 24 lipca 2016
60 komentarzy:
ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:
Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na pierwszy rzut oka myślałam, że to pizza xD Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńa ja przeczytałam parówkowiec i chciałam napisać że właśnie szykuje śniadanie...parówki z serem:)
OdpowiedzUsuńA to Twoje ciasto z papierówek musi być smaczne
fajna nazwa i fajne ciacho;)
OdpowiedzUsuńhttps://sweetcruel.wordpress.com/
Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJadłabym :P
OdpowiedzUsuńu mnie też są już papierówki, ale na razie małe i kwaśne, apetyczna tarta
OdpowiedzUsuńSkupiłabym się ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty, aż mi zapachniało tym ciastem :D
OdpowiedzUsuńNie dobra - smaka mi na robiłaś :)
OdpowiedzUsuńMam smaka .. oj trzeba się oderwac od pisania i coś upiec :)
OdpowiedzUsuńMmm.. aż ślinka cieknie ;) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńMoment Of Dreams ♥
O mniam! Takie proste, a takie pyszne, chyba skuszę się i wyczaruję takie cudo jeszcze dziś ;)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńJakie smakocie :)
OdpowiedzUsuńJak będę miała czas to może spróbuję sobie je upichcić :)
Great post! Happy Sunday! xoxo
OdpowiedzUsuńVildana from Living Like V & Stalia Is BAE
Cała skrzynka naszych papierówek czeka na takie ciacho :D Super Ci wyszło :D
OdpowiedzUsuńMuszę namówić mamę, jej lepiej wychodzą takie tematy :) pyszka!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńOj,lubię takie ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńJak to ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńAle ja jestem antytalenciem, więc pozostaje mi tylko popatrzeć :D
Żarłabym <2 super przepis !;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Looks so good.
OdpowiedzUsuńhttp://www.thestylefanatic.com/
Zjadłam bym z przyjemnością
OdpowiedzUsuńJa również myślałam na pierwszy rzut, że to pizza haha. Nie przepadam za jabłkami z cieście, ale wygląda naprawdę smakowicie przyznam :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciacho, ehhh a tu nie mam nic słodkiego :( do sklepu daleko ehh
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam mój post: < Brak czasu, czyli oszustwo wszech czasów.
OdpowiedzUsuńhttp://kasztanowydomek.blogspot.co.uk/
Mniam ale pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-) kradnę przepis:-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega pysznie!:D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowice wygląda :) ja niestety nie mam talentu do pieczenia ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki/jabłeczniki, smaka mi tylko narobiłaś, a ja niestety z moim cudownym piekarnikiem muszę czekać aż sie zimno zrobi aby go odpalić bo inaczej sahara :D
OdpowiedzUsuńjeju jak to mega wygląda ;3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMój blog
To by mi na pewno zasmakowało :D
OdpowiedzUsuńMniam wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great weekend! xx
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju jabłeczniki:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :O
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Mniam.
OdpowiedzUsuńja po dzisiejszym dniu nawet patrzeć na słodkie juz nie mogę:P
OdpowiedzUsuńZ migdałami nie jadłam jablecznika.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ migdałami nie jadłam jablecznika.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ;) ale niestety nie mam daru do wypieków ;(
OdpowiedzUsuńJadłam dziś podobne ciasto. Wypieki z jabłkami są niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńthis is so yummy..
OdpowiedzUsuńhttp://jehanmohammad.blogspot.com/
Brzmi i wygląda smakowicie. Będę musiała kiedys wypróbować :)
OdpowiedzUsuńukroiłabyś kawałeczek, kawkie własnie piję;]
OdpowiedzUsuńTeż się objadałam ciastem z papierówkami w weekend. :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Thanks for sharing) This looks so tastyyy! *_*
OdpowiedzUsuńKireiKana
Papierówki uwielbiam jeść na surowo i zajadam się nimi, jak tylko się pojawią. Ale do wypieków ich jeszcze nigdy nie używałam. Jedynie do kompotu.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ciasto :-))) Ja polecam połówki ppierówek wydrążone i nadziane różą jadalną , na kruchym cieście i pod pierzynką bezową ;-) Twój przepis chętnie wypróbuję :-)))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i ta wartewka - mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńCiasto - klasyka, ja też co roku takie robię z dzikich jabłek :D
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie piekłam, bo ciągle smażę racuchy jabłkowo-waniliowe i moja suka żebrze bardzo :-)