.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 kwietnia 2017

1426. Gotujemy w weekend, cz. 58 zawijany omlet wytrawny

Witajcie!

Dziś będzie pysznie, zdrowo, ale jakże prosto.

Przygotujemy sobie zawijany omlet wytrawny.

Oto jak to wygląda:





Składniki:

a) omlet


1 jajko
2 łyżki mąki
mleko (według uznania, ja daję zwykle tyle, aby całość masy była lekko płynna)
przyprawy: sól, pieprz

b) farsz

ok. 4 kostki mrożonego szpinaku
2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku
1 duża cebula

4 pieczarki
2 ogórki kiszoneprzyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Czynności:

1.  Warzywa myjemy, kroimy według uznania (tu ciekawostka: im drobniejsze warzywa będą, tym szybciej się podsmażą) po czym wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy mrożony szpinak (mała rada: mrożone brykiety szpinaku polecam wyjąć z zamrażalnika minimum 2 godzin przed przyrządzaniem dania, aby nieco "odtajały"). Całość doprawiamy jak tam nam się widzi solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut na maśle, aż będą miękkie, czyt. cebula się nam zeszkli, a pieczarki "puszczą" wodę.
2. Gdy warzywa się nam ładnie upichcą, całość patelni, razem z pozostałym sosem maślanym, przelewamy na spodek i odstawiamy na chwilę.

3. Czas na omlet! Na głębokim talerzu, albo w misce, rozrabiamy jajko z mąką i mlekiem oraz przyprawami. Gdy masa będzie półpłynna wylewamy ją na rozgrzaną patelnią - polaną uprzednio łyżką oliwy - i smażymy z obu stron do rumianości.
4. Na upieczony omlet przekładamy nasz farsz.
5. Brzegi omletu zawijamy do siebie i łączymy wykałaczką, by się trzymały.
6. Gapimy się z ukontentowaniem
7. Żremy! 

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

57 komentarzy:

  1. Tak! Zdecydowanie mam ochotę na taki wspaniały omlet na śniadanie lub podwieczorek.
    Prosty, zdrowy i na pewno smakuje pysznie.
    Piszę się na porcyjkę z dokładką :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię omlety na śniadania w weekendy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow ciekawie bardzo się prezentuje ten omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainspiruje się, tylko coś zamiast tego szpinaku innego zapakuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks like the most tasty meal for me)) it includes everything I love!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, a jak ma szpinak w składnikach to muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze spróbować , bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie smakołyki 😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis. Jeszcze omleta w tym wydaniu nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha! Tylko zamiast mrożonego szpinaku świeży! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste, ale za razem na pewno pyszne. Nie próbowałam jeszcze kombinacji szpinak + ogórki i pieczarki, ale brzmi ciekawie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmmm! It seems really delicious!

    OdpowiedzUsuń
  15. super pomysł. będzie jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, uwielbiam takie pieczarkowe przekąski:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks delicious!!! Thank you for recipe :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis - te połączenie szpinaku z pieczarkami i ogórkami. Omlet wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  19. 7 punkt najprzyjemniejszy ze wszystkich :P Szkoda, że od niego nie można zacząć xD

    OdpowiedzUsuń
  20. z przyjemnością! uwielbiam szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ogórki kiszone uwielbiam, akurat teraz jem małosolne :D

    OdpowiedzUsuń
  22. That looks really good.
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  23. Omleta jadlam raz w życiu - zrobionego przez moją ciocię jak miałam 10 lat i był okropny - do tej pory nie potrafię się przelamać, a ten wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię omlet, zresztą często go przyrządzam na śniadanie. Niestety, ale omlet z ogórkami kiszonymi to nie dla mnie.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Jest już świeży szpinak. :) Ja dziś kupiłam, więc będę smażyć z czosnkiem i część pewnie włożę w omlet/naleśnik. :)

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...