Dziś będzie pysznie, zdrowo, ale jakże prosto.
Przygotujemy sobie zawijany omlet wytrawny.
Oto jak to wygląda:
Składniki:
a) omlet
1 jajko
2 łyżki mąki
mleko (według uznania, ja daję zwykle tyle, aby całość masy była lekko płynna)
przyprawy: sól, pieprz
b) farsz
ok. 4 kostki mrożonego szpinaku
2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku
1 duża cebula
4 pieczarki
2 ogórki kiszone
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Czynności:
1. Warzywa myjemy, kroimy według uznania (tu ciekawostka: im drobniejsze warzywa będą, tym szybciej się podsmażą) po czym wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy mrożony szpinak (mała rada: mrożone brykiety szpinaku polecam wyjąć z zamrażalnika minimum 2 godzin przed przyrządzaniem dania, aby nieco "odtajały"). Całość doprawiamy jak tam nam się widzi solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut na maśle, aż będą miękkie, czyt. cebula się nam zeszkli, a pieczarki "puszczą" wodę.
2. Gdy warzywa się nam ładnie upichcą, całość patelni, razem z pozostałym sosem maślanym, przelewamy na spodek i odstawiamy na chwilę.
3. Czas na omlet! Na głębokim talerzu, albo w misce, rozrabiamy jajko z mąką i mlekiem oraz przyprawami. Gdy masa będzie półpłynna wylewamy ją na rozgrzaną patelnią - polaną uprzednio łyżką oliwy - i smażymy z obu stron do rumianości.
4. Na upieczony omlet przekładamy nasz farsz.
5. Brzegi omletu zawijamy do siebie i łączymy wykałaczką, by się trzymały.
6. Gapimy się z ukontentowaniem
7. Żremy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon
Ładni przyrumieniony :)
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńTak! Zdecydowanie mam ochotę na taki wspaniały omlet na śniadanie lub podwieczorek.
OdpowiedzUsuńProsty, zdrowy i na pewno smakuje pysznie.
Piszę się na porcyjkę z dokładką :)
Pozdrawiam! :)
Pokaźna porcja:)
OdpowiedzUsuńlubię omlety na śniadania w weekendy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO wow ciekawie bardzo się prezentuje ten omlet :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości!
OdpowiedzUsuńdaj gryza:D
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńZainspiruje się, tylko coś zamiast tego szpinaku innego zapakuję;)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLooks like the most tasty meal for me)) it includes everything I love!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a jak ma szpinak w składnikach to muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Może wypróbuję...
OdpowiedzUsuńMusze spróbować , bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki 😍
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę nieźle.
OdpowiedzUsuńIt seems delicious!! xx
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Jeszcze omleta w tym wydaniu nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńMniam wyglada smakowicie!;)
OdpowiedzUsuńPycha! Tylko zamiast mrożonego szpinaku świeży! :D
OdpowiedzUsuńSuch a yummy treat, dear! xoxo
OdpowiedzUsuńProste, ale za razem na pewno pyszne. Nie próbowałam jeszcze kombinacji szpinak + ogórki i pieczarki, ale brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym 😜
OdpowiedzUsuńMmmmm! It seems really delicious!
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie pieczarkowe przekąski:D
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!! Thank you for recipe :-)
OdpowiedzUsuńapetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i oryginalny przepis - te połączenie szpinaku z pieczarkami i ogórkami. Omlet wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń7 punkt najprzyjemniejszy ze wszystkich :P Szkoda, że od niego nie można zacząć xD
OdpowiedzUsuńz przyjemnością! uwielbiam szpinak ;)
OdpowiedzUsuńOgórki kiszone uwielbiam, akurat teraz jem małosolne :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
ciekawe zestawienie ;)
OdpowiedzUsuńNie zjadłabym :P
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :-))
OdpowiedzUsuńAle to smakowicie wygląda mmm <3
OdpowiedzUsuńMoże być pyszny:)
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Omleta jadlam raz w życiu - zrobionego przez moją ciocię jak miałam 10 lat i był okropny - do tej pory nie potrafię się przelamać, a ten wygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię omlet, zresztą często go przyrządzam na śniadanie. Niestety, ale omlet z ogórkami kiszonymi to nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńJest już świeży szpinak. :) Ja dziś kupiłam, więc będę smażyć z czosnkiem i część pewnie włożę w omlet/naleśnik. :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, wszamałabym! :)
OdpowiedzUsuń