.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 23 kwietnia 2017

1419. Gotujemy w weekend, cz. 57 wegańska potrawka z kaszy Bulgur

Witajcie!

Dziś przygotujemy sobie zdrową i jakże smaczną potrawkę z kaszy bulgur.

Oto jak wyszło:



Składniki:

1 torebka kaszy bulgur
ok. 7 kostek mrożonego szpinaku
połowa czerwonej papryki
2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku
1 duża cebula
2 łyżki masła

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dekoracja:

koperek

Czynności:

1. Kaszę gotujemy na miękko ok. 20 minut w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, wyjmujemy ją z torebki i przekładamy do innego garnka.
2. Warzywa myjemy, kroimy według uznania (tu ciekawostka: im drobniejsze warzywa będą, tym szybciej się podsmażą) po czym wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy mrożony szpinak (mała rada: mrożone brykiety szpinaku polecam wyjąć z zamrażalnika minimum 2 godzin przed przyrządzaniem dania, aby nieco "odtajały"). Całość doprawiamy jak tam nam się widzi solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut na maśle, aż będą miękkie, czyt. cebula się zeszkli.
3. Gdy warzywa się nam ładnie upichcą, całość patelni, razem z pozostałym sosem maślanym, przelewamy do garnka z kaszą. Tak połączone składniki gotujemy chwilkę, aby wszystkie smaki się połączyły.

4. Gdy uznamy, że konsystencja dania jest odpowiednia, przekładamy stosowną porcję na talerz.
5. Zdobimy koperkiem
6. Gapimy się z ukontentowaniem
7. Żremy! 

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

68 komentarzy:

  1. Wypróbuję na pewno :-) Kaszę bulgur uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ją ostatnio odkryłam i też polubiłam bardzo:)

      Usuń
  2. Ja jeszcze nic nie robiłam z kaszy bulgur! Fajny prosty przepis, trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for the interesting post! Have a great Sunday)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję bulgura. Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna zamierzam wypróbować bulgur, ale zabieram się za to jak pis do jeża ;) Najwyższa pora go przygotować :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Na smaczne nie wygląda, ale zdrowe jedzenie ma to do siebie właśnie :)
    Trzymam kciuki za te rozmowy kwalifikacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I really like Bulgur, especially in salads.
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  8. It seems yummy, I love vegetables!
    Have a lovely day!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie szpinak. Chętnie był zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda smacznie i sycąc, dziś otwieram sezon grillowy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedna z moich ulubionych kasz :) Uwielbiam ją w różnych daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio mam mega fazę na kaszę bulgur.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie wygląda, kasza jest niezła, ale wolę gryczaną 😜

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba raczej nie dla mnie, chociaż szpinak bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię i bulgur i szpinak ;) Takie na lunch do pracy fajne danie , na obiad musiałabym dać kurczaka albo indyka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się wydaje, że danie bez mięsa jest mało syte.

      Usuń
  16. Troszkę jak zupka albo mi się wydaje ;P

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię różne kasze, a tej jeszcze nie jadłam. Za to nie lubię mrożonego szpinaku. Tęsknię już za świeżym - tego mogę zjeść tonę. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. z kaszą bulgur jeszcze nic nie jadłam! muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ooo ciekawe danie. Na pewno smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie miałam nigdy tej kaszy w ustach :-) chętnie sprawdzę, bo szpinak uwielbiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowicie to wygląda,chciałabym spróbować to danie,bo nigdy nie miałam okazji jeść niczego z kaszą bulgur ;) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A powiem Ci, ze chętnie wypróbuję chociaż jadam mało zup :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ñami ñami♡ Qué buena pinta! Besos blleza

    OdpowiedzUsuń
  24. Akurat tej kaszy nie lubię. ;\

    OdpowiedzUsuń
  25. Kaszy bulgur jeszcze nie jadłam, ale potrawka wygląda apetycznie, więc chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tego rodzaju kaszy jeszcze nie smakowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. "6. Gapimy się z ukontentowaniem
    7. Żremy! "

    Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Interesting post! Have a lovely Day! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  29. Szpinak, czosnek i kasza - brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. a ja mięsa nie jem, więc idealnie wpasowałaś się w moje gusta :D pożyczam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  31. tam gdzie szpinak, tam i moje serce! :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Z chęcią bym jej skosztowała 😋

    OdpowiedzUsuń
  33. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam , ale na pewno jest zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Chętnie sobie zjem Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  35. jestem ogromną fanką mięsa, ale ostatnio coś coraz częściej sięgam po dania bezmięsne... Moje pierwsze spotkanie ze szpinakiem nie zakończyło się zbyt owocnie, ale powoli zaznajamiam i zaprzyjaźniam się z tym zielonym tworem i jak tylko się do niego przekonam to chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie jadłam nigdy kaszy bulgur, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Super!
    Na pewno było smacznie :D
    To naprawdę pyszna propozycja.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda pysznie, muszę spróbować a takiej kaszy jeszcze nie jadłam ! :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Przepyszna zupa :) Na wiosnę wsam raz :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  40. Nigdy nie jadłam kaszy bulgur ;/

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.