Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!



Mój stary blog - Karia18

INFORMACJA:

Nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:


ZAPRASZAM NA KONKURS Z JUPITOO.COM

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

Ceneo2

niedziela, 3 marca 2019

2083. Gotujemy w weekend, cz. 93 kokosowa tarta z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną

Witajcie!

Dziś pora na coś pysznego.

Będziemy tworzyć kokosową tartę z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.

Oto jak wyszła:







Składniki:

a) spód:

3 łyżki masła lub margaryny
5 łyżek mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
szklanka wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy)
4 łyżki mleka

Nadzienia:

1.
a) dżem truskawkowy

2.
b) śmietana 30 % (330 ml)
fixer do śmietany

Nasączenie:

1/3 szklanki czarnej herbaty
łyżeczka cukru
łyżeczka soku z cytryny

Dekoracja:

starta gorzka czekolada

Czynności:

1. W głębokim garnku mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Potem dodajemy składniki mokre: mleko, masło i wszystko również dobrze mieszamy.
2. Aquafabę ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do wcześniej zrobionej masy.
3. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, po czym przelewamy doń nasze ciasto.
4. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 C, aby się ciasto nieco zrumieniło. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

5. Na wystudzone ciasto ostrożnie, po łyżeczce, wlewamy nasze nasączenie, czyli herbatę z cukrem i cytryną.
6. Na spód ciasta kładziemy dżem truskawkowy.
7. Ubijamy śmietaną z fixerem, aż krem będzie sztywny. Następnie przekładamy do na położoną wcześniej warstwę dżemu.
8. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą.
9. Ciasto powinno dobrze się schłodzić, zatem kładziemy je do lodówki na minimum kilka godzin.
10. Gdy ciasto się ładnie ochłodzi, wyjmujemy z lodówki i podziwiamy..
11. Konsumujemy! 

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

43 komentarze:

  1. Jak to apetycznie wygląda! Aż mam ochotę na coś słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Something sweet is always welcomed 💖

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Looks divine! Thanks for this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo kurczę, coś w sam raz dla mnie, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej tarty jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokos i truskawka, ciekawe połączenie.....

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste ciasto i na pewno dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po takich postach mam niesamowity ślinotok i chęć na coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam mnóstwo ciekawych przepisów na tartę i ten się do nich zalicza ;)
    W najbliższym czasie zainwestuję w formę do tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wypróbuję, ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaloryczne, ale na pewno pysznie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda trochę jak ciasto Oreo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha. Ja zrobilam wczoraj Crumble. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kokosowa tarta brzmi wręcz obłędnie! Chętnie zjadłabym coś takiego. Nie ma to jak pyszności na niedzielę:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. .... a u mnie dziś sernik . Twoja tarta wygląda obłędnie . Uściski zasyłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapowiada się bardzo pysznie :) I do tego nieskomplikowane w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam :D My dziś mamy karpatkę orzechową :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda ładnie, ale jak przeczytałam składniki, to chyba jednak nie dla mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda znakomicie! Dla mnie tylko zmienić produkty mleczne na bez laktozy i mogę coś takiego zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja własnie jem czekoladę haha :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ech ale mi narobiłaś smaka 😂
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  23. Gracias por la receta te mando un beso.

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam w swoim życiu już wiele ciast, ale nigdy tarty. A ostatnio zakupiłam sobie do niej formę :) Ta Twoja wygląda bardzo apetycznie. Może więc najwyższy czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda ładnie i na pewno dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  26. A ten przepis sobie zapiszę i wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  27. This is yummy! My son will devour.

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga.
***
Jeśli więc uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.

Zarabiaj z Ceneo.pl

Ceneo.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...