.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 21 lutego 2016

995. Gotujemy w weekend, cz. 38 smażony szpinak z burakami, przyprawami i czosnkiem

Witajcie!

Dziś będzie warzywnie i zdrowo.

Zapodam Wam przepis na mą ulubioną potrawkę obiadową ostatniego czasu.

Oto jak wygląda po przygotowaniu:





Składniki:

ok. 10 mrożonych kulek szpinakowych
4 buraki
4 ząbki czosnku
łyżka masła
przyprawy: szczypta soli, pieprzu, rozmarynu, ziół prowansalskich 
50 ml mleka

Do dekoracji: 

natka pietruszki/starty ser żółty

Czynności:


1. Buraki myjemy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 20 minut, aż będą miękkie. Jak się ugotują, kroimy je na plastry.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, do którego wrzucamy szpinakowe kulki; dodajemy do tego mleko, przyprawy. Smażymy do miękkości.
3. Do szpinaku na patelni dodajemy pokrojone w plastry buraki, dorzucamy rozdrobniony czosnek i mieszamy dalej. Trzymamy całość na gazie ok. 2 minut, co by smaki się przegryzły. 
 4. Upieczone warzywa wykładamy na talerz, posypujemy pietruszki natką albo startym serem żółtym. 
5. Najlepiej smakują na gorąco...
6. ...tak więc żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

PS. Auto okazało się od środka gnijącym skupiskiem przeciekania...

80 komentarzy:

  1. Tym razem spasuje, bo nie lubię szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla mnie, fanki szpinaku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie łączyłam szpinaku z burakami, a oba te warzywa jednym słowem ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak, ale nie przepadam za gotowanymi burakami. Jadnak brzmi to całkiem smakowicie! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, to potrawka dla mojego męża:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to zjem wszystko co ma szpinak, pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wygląda jak danie z okładki, ale dla mnie nie wygląd jest wyznacznikiem a smak :) Podejrzewam, że może być pyszne, choć nie znam połączenia buraka i szpinaku.
    Muszę w tym tygodniu zjeść coś buraczanego. Ot, takie moje wyzwanie może padnie na taką potrawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam buraki <e na pewno spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Szpinak lubię, ale buraki to już nie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno wypróbuję. : ) jeszcze w tym roku nie jadłam szpinaku. ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dla mnie takie dania. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jednym z moich postanowień noworocznych była chęć nauki gotowania (chociaż w jakimś małym stopniu :D). Danie wygląda ciekawie, ale ja się nie skuszę, bo nie znoszę buraków. Co prawda mam duży problem z jakimikolwiek daniami, bo mało warzyw lubię, ale ostatnio przekonałam się do szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szpinak i burak razem? Fajny pomysł:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. oooo ciekawe, ja nie lubię buraków za bardzo ale szpinak tak

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm uwielbiam wszystko :) Uczta dla mojego podniebienia, mniam! Udanej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Buraczki, bo buraki są pastewne.
    Tym razem spasuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja się na starość dopiero przekonałam do szpinaku:)Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  18. Oryginalny przepis, pierwszy raz spotykam się z połączeniem szpinaku z burakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie mogę jeść obecnie buraczków, co by mi zamków od aparatu nie zafarbowały :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej mieszanki jeszcze nie jadłam, chociaż lubię oba warzywa. * Dobrze, że nie poniosły Cię emocje i nie kupiłaś byle czego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Od samego patrzenia bym się najadła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię szpinak i buraki. W duecie jednak jeszcze nigdy nie próbowałam. Teraz mam okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham buraki, kocham szpinak a ich połączenie musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię szpinak z fetą, pieczone buraki też nawet, ale jedno z drugim jakoś mi do siebie nie pasuje :P

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam szpinak w każdej postaci chociaż kiedyś go nie cierpiałam

    OdpowiedzUsuń
  26. oj nie lubie szpinaku więc nie dla mnie :/
    queenlaughx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Za burakami średnio przepadam, ale będzie trzeba kiedyś zrobić bo szpinak lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie jadłam szpinaku w połączeniu z burakami.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawe połączenie, nigdy takiego nie jadłam :) I przyznam szczerze, że niecierpliwie wypatruje postu o numerze 1000! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Szpinak uwielbiam a buraków nienawidzę, a więc dla mnie byłoby to średnie danie xd

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubię szpinak, zapiszę sobie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak zdrowo :) Ja dziś kupiłam szpinak i będę znów dodawać do smoothie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wszystko bardzo zdrowe :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Lubie szpinak ale przyznam,że w takiej formie go jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. dziękuję za komplement! :)
    ten szpinak mnie nie przekonuje :p

    OdpowiedzUsuń
  36. Powiem Ci, że nigdy nie jadłam szpinaku z burakami, chętnie wypróbuję to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nigdy nie jadłam, a już wiem, że pokochałabym to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja lubię i buraki i szpinak więc jeśli reszta rodzinki będzie miała ochotę to pewnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Nabrałam wielką ochotę na buraki.

    OdpowiedzUsuń
  40. Szpinak lubię, ale w połączeniu z burakami? No nie wiem, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić i chyba się nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  41. Na pewno mój dziadek chętnie zjadłby takie danie, bo uwielbia szpinak! Ja jednak nic nie lubię haha! Jestem mega wybredna.
    Littleredcherrysmile click

    OdpowiedzUsuń
  42. Nie cierpię szpinaku. Ble!

    OdpowiedzUsuń
  43. Buraków ze szpinakiem nie łączyłam jeszcze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  44. chyba nigdy nie przekonam się do szpinaku :D


    beautymix.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  45. nie przepadam za szpinakiem choć buraczki bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Za mało czosnku, zdecydowanie za mało;p

    OdpowiedzUsuń
  47. Wygląda całkiem nieźle :D
    Być może kiedyś spróbuję :)

    Mój Blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  48. Zbyt apetycznie nie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Wypróbuję na pewno, uwielbiam szpinak i uwielbiam buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Nie lubię szpinaku... ale czymś bym go zastąpiła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  51. Nie jadłam jeszcze szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Nie łączyłam jeszcze buraczków ze szpinakiem,ale na pewno wyszło pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Wszystko tylko nie szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Raczej nie dla mnie , ale innym moze sie spodobać :-D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  55. Ja to chyba królikiem się powinnam urodzić :P albo Kozą :P zjem wszystko co liściaste :D, każde warzywo i każdy owoc. W swoim zbiorniku przepisów też mam połączenie szpinaku i buraków ale z makaronem wstążkowym :). Szpinak uwielbiam :) nawet na surowo jem do sałatki :) oczywiście młody szpinak :). Najlepszy jest mój facet :D przecież on nienawidzi szpinaku.... Tylko że od dwóch lat ładuje go wszędzie i w niego a on nawet nie wyczuł jak go uświadomiłam niedawno to się lekutko zdziwił :D ( ja ale jak to nie lubisz ???? przecież ci faszeruje nim mięso, jesz w sałatkach na kanapkach...:P )kwestia podania :) i doprawienia. A młode liście są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Ja raczej sie nie przekonam do tego przepisu z uwagi na szpinak, bo za nim nie przepadam...
    ;*

    OdpowiedzUsuń
  57. Już dawno nie jadłam szpinaku, więc na ten się skuszę, ale buraki toleruję jedynie w barszczu;)

    OdpowiedzUsuń
  58. Ja chętnie spróbuję ciekawy przepis. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  59. Szpinak <3 :))) Uwielbiam w każdej postaci :)))

    OdpowiedzUsuń
  60. Przepis mega ciekawy, szkoda że zakup okazał sie nie najlepszy...
    Leoniku mam nadzieje że wszystko ok u Ciebie bo tak zniknąłeś.... odezwij sie... proszę...

    OdpowiedzUsuń
  61. Wygląda bardzo apetycznie!
    Uwielbiam szpinak, dlatego na pewno prędzej czy później sama spróbuję przyrządzić sobie to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Fajne połączenie, sprawdzi się w wytrawnej tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Szpinaku niestety nie tknę, także nie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.