.

.

Oświadczenie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich słów ani zdjęć. Jeśli chcesz jakieś z nich wstawić u siebie na blogu - zapytaj. Uszanuj czyjąś pracę - czytaj, komentuj, zadawaj pytania, ale nie kradnij!
Obrazek użyty w nagłówku pochodzi stąd: Klik!


Mój stary blog - Karia18

drugi blog: http://karia18.blog.onet.pl


INFORMACJA:

Od jakiegoś czasu mam pewien denerwujący problem z aktualizacją nowych wpisów na liście czytelniczej, natomiast - bez obaw - nowe posty pojawiają się zawsze, codziennie rano, między 7-9. Dlatego śmiało możecie wbijać do Leona pomiędzy jednym łykiem porannej kawy, a drugim!
Aby jednakowoż nie ominąć żadnej notki zapraszam do śledzenia mnie na FB:

Pragnę dodać ponadto, że z racji na zmianę szablonu, niektóre posty - zwłaszcza recenzje - pozostały jeszcze w tle kodu i koloru HTML ze starego szablonu.
Pracuję nad ujednoliceniem całości.
TRANSLATE
Select language

TRANSLATE - SELECT LANGUAGE

Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 stycznia 2017

1328. Gotujemy w weekend, cz. 53 babeczki wytrawne

Witajcie!

Dziś upichcimy sobie babeczki.

Ale nie byle jakie!

Będą to babeczki w wersji wytrawnej, czyli na słono.

Oto jak wyszły:



Wersja bez dekoracji:



Składniki (na 12 sztuk):

1,5 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
2 jajka

10 plasterków szynki
1 papryka
pół kg pieczarek
1 czerwona cebula
ok. pół szklanki mleka
3 łyżki masła
łyżeczka proszku do pieczenia

3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, czerwona papryka, sól czosnkowa

Do dekoracji: 

ser żółty

szczypiorek

Czynności:

1. Warzywa myjemy, a następnie kroimy w kostkę, podobnie jak i szynkę.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, na które wrzucamy warzywa i szynkę. Smażymy do momentu, aż cebula się zrobi szklista, a papryka nieco zmięknie. Przyprawiamy do smaku.
3. Do wysokiego garnka wrzucamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, co by się "przegryzło".
 4. Dodajemy następnie składniki mokre: mleko, masło, jajko. Całość ubijamy mikserem do zniwelowania grudek.
 5. Do masy dodajemy naszą usmażoną mieszankę szynkowo-warzywną. Ostrożnie mieszamy całość tak, by ciasto pokryło się z mieszanką. 

 6. Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami, po czym do każdej wkładamy po ok. 2 łyżki masy. Tak przygotowaną blachę z surowymi jeszcze babeczkami wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do ok. 180 C) i pieczemy ok. 30 minut.
6. Upieczone frykasy wyjmujemy z pieca, wykładamy na talerz i - jeszcze ciepłe! - dekorujemy startym serem żółtym i posypujemy szczypiorkiem.
7. Podziwiamy wypiek.
8. Żremy!


Wypróbujecie?

Kathy i Leon

83 komentarze:

  1. ja na wytrawnie robię z fetą i suszonymi pomidorami, moja rodzina tylko takie lubi na pikantnie, nie wiem czemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OMG...I have loved your recipe, seems delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany, jaki ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie. Wypróbuję na kolejnej imprezie domowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają. Ciekawe jak smakują 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam babeczki. Z pewnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam takich babeczek na słono, ale skusiłaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Też takie robię, ale zamiast proszku ubijam pianę z białek

    OdpowiedzUsuń
  9. Raz robiłam wytrawne i pyszne były. Jednak dzieciaki wolą czekoladowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają smakowicie! Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądaja wybornie! Na pewno kiedyś wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy jeszcze nie jadłam takich babeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. I would love them without the ham! They look so delicious!!
    Have a nice Sunday

    OdpowiedzUsuń
  14. Czemu by nie spróbować, jeszcze wersji na słono u mnie nie było ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają na smaczne ;) wytrawnych jeszcze nie robiłam, zawsze słodkie ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze dzisiaj wypróbuję kurcze super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę takie kiedyś zrobić. To coś dla mnie idealnego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wypróbuje przepis bardzo chętnie :) wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. a to dobre~! moja luba często robi babeczki, ale na słono jeszcze nie próbowała robić. koniecznie pokażę jej przepis. mogą fajnie pasować do piwa:P

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadałam jeszcze babeczek na wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
  21. o kurczaki :D muszę to zrobić :D za słodkimi nie przepadam, ale takie to dla mnie bomba! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż ślinka mi pociekła:) Muszę koniecznie wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  24. Takich to jeszcze nie widziałam ;p

    OdpowiedzUsuń
  25. No to chce mi się jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają przepięknie ♥

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Apetycznie wyglądają twoje babeczki. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie robiłam wytrawnych babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, jeszcze nigdy nie jadłam babeczek które miały w sobie warzywa takie jak papryka xD Chętnie bym spróbowała :P

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  30. Gosh, they look so tasty, dear! xoxo

    OdpowiedzUsuń
  31. Poczęstowałam się jedną, pyszna :). Pozdrawiam ja i Pepa.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają smakowicie :3 na pewno wypróbuje przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę kiedyś takie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Takie muffinki na wytrawnie to super pomysł :) Ja robiłam jedynie kiedyś typowe pizzowe ;)
    Ale na Twoje pyszności tak apetyczne jestem w stanie się skusić.
    Pozdrawiam. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyglądają bardzo pysznie! Z pewnością kiedyś wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Koleżanka kiedyś zrobiła, bardzo smaczne takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  38. takiej wersji jeszcze nie praktykowałam.Wyglądają smakowicie :>

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie jadłam jeszcze babeczek na słono, ale prezentują się ciekawie ^^

    OdpowiedzUsuń
  40. Bardzo lubię takie wytrawne babeczki :))

    OdpowiedzUsuń
  41. Zawsze mi się ten pomysł podoba, a sama w domu jakoś go nie robię, nigdy nie pamietam. Chyba, że coś podobnego, ale omleto podobnego w foremkach do piekarnika na śniadanie 😜

    OdpowiedzUsuń
  42. Aż mam ochotę na takie babeczki :) Na następny tydzień muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  43. great post!!! have a good day!!!!👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  44. Wypróbuje na pewno :) Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciekawe :) Takich babeczek nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  46. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  47. nigdy nie robiłam takiej wersji babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Jejuń takich jeszcze nie jadłam☺

    OdpowiedzUsuń
  49. Jejuń takich jeszcze nie jadłam☺

    OdpowiedzUsuń
  50. A ty jak zawsze kusisz... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  51. Och ale mi smaka narobiłaś :) uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  52. Niestety skład nie na moje jelita ;(

    OdpowiedzUsuń
  53. Przepis wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Wyglądają pysznie. Napewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  55. takiej wersji babeczek jeszcze nie jadłam, zazwyczaj robię je na słodko waniliowe z budyniem czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Chętnie je wypróbuję! kradnę przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ciekawy przepis chętnie sprubuje.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Zjadłabym coś takiego. :) Oczywiście bez szynki. ;)

    OdpowiedzUsuń

ZAŁOŻENIA GŁÓWNE:

Jak czas pozwala - na niektóre komentarze odpowiadam.
***
Wchodzenie na banery reklamowe i klikanie w linki powoduje uciech na mej facjacie.
***
Jeśli konstruktywnie zaobserwujesz Leona to on zwykł odwdzięczać się tym samym. Nie musisz jednakowoż podawać adresu bloga, chyba, że nie jest podpięty do profilu Twego.
***
Jeśli więc masz adres bloga podpięty pod profil blogera, a mimo to uporczywie linkujesz swoją stronę to wiedz, że trafiasz od razu do SPAMU. Wybitnie mnie to denerwuje.
***
Reklamujące się w komentarzach firmy zostają również uznawane za SPAM i usuwane. Od reklam jest zakładka KONTAKT/WSPÓŁPRACA
***
Komentarze, które są złośliwe, obraźliwe, wulgarne itp. zostają usuwane. Jeśli chcesz komentować - miej pewną godność.